ZF 24

Băncile străine au retras în criză 9 mld. euro din finanţările acordate filialelor din România. Cea mai rapidă retragere a fost înregistrată anul trecut

Băncile străine au retras în criză 9 mld. euro din...

Autor: Ciprian Botea

05.09.2014, 15:21 1710

Băncile străine au retras în cinci ani şi jumătate 9 mld. euro din liniile de finanţare acordate subsidiarelor locale, care au ajuns la un nivel de 13 mld. euro la finalul lunii iunie, potrivit datelor dintr-o prezentare susţinută de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu la Constanţa. Cea mai rapidă scădere a fost înregistrată pe parcursul anului trecut.

Descărcaţi aici prezentarea prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu

“Procesulde dezintermediere reprezintă principala provocare pentru sistemul bancar: sursele atrase de la băncile mamă au prezentat o tendinţă generală de scădere, accentuată începând din 2012 pe fondul creşterii gradului de economisire pe piaţa locală şi în lipsa unei cereri eligibile de credite”, apreciază Florin Georgescu.

Depozitele atrase de bănci de la populaţie şi companii au crescut în acelaşi interval cu aproape 11 mld. euro, la 49 mld. euro la finalul lunii iunie.

Georgescu a fost prezent ieri la un eveniment privind aderarea României la Uniunea Bancară organizat de BNR la Universitatea Ovidius din Constanţa. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a vorbit astăzi tot la Constanţa, la Universitatea Maritimă, la un seminar de educaţie financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO