ZF 24

Basescu: Bancile austriece sunt solide, dar prudenta este cuvantul de baza

23.03.2009, 14:54 17

Bancile care au filiale in Romania, in special cele austriece, sunt solide, insa Bucurestiul si Viena trebuie sa priveasca impreuna cu prudenta spre viitor in actualul context economic, a declarat presedintele Traian Basescu in capitala Austriei, dupa discutiile cu omologul sau austriac, Heinz Fischer. Presedintele a opinat ca Austria care are investitii in Romania de 12 miliarde de euro "nu poate sa nu dea atentie acestor investitii". Totusi, a apreciat el, in viitor, criza economica poate afecta si interesele austriece, nu doar pe cele romanesti, din economia romaneasca.

Potrivit sefului statului roman, ceea ce partea romana propune partii austriece este o privire comuna in viitor, pe baza de prudenta, dat fiind contextul economic: "Criza economica poate, in mod categoric, afecta in viitor si interesele austriece, nu numai cele romanesti, in economia romaneasca", dar cele doua parti pot gasi "solutii de trecere de aceste dificultati".

Presedintele a mentionat ca prezenta, in disutiile dintre partile romana si austriaca, a celor doi guvernatori ai bancilor nationale a fost "un semn de intelepciune".

Presedintele Traian Basescu este insotit la Viana de guvernatorul BNR Mugur Isarescu si de o serie de ministri - ministrul economiei Adriean Videanu, ministrul de externe Cristian Diaconescu si ministrul turismului, Elena Udrea.

"In momentul de fata, sistemul bancar romanesc, implicit bancile austriece cu filiale in Romania sunt solide. Ceea ce noi propunem nu este sa ne ingrijoram de situatia actuala a bancilor, ci sa privim la eventuale riscuri in viitor, daca situatia se depreciaza", a explicat Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO