ZF 24

BCR, BRD, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank vor asigura intermedierea şi vânzarea titlurilor de stat pentru populaţie

BCR, BRD, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank vor...

Autor: Roxana Rosu

03.06.2016, 15:00 1894

Consorţiul de bănci format din BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank a fost selectat pentru a asigura intermedierea şi vânzarea titlurilor de stat pentru populaţie, ediţia “Centenar”.

Aceasta este prima etapă în vederea lansării unei noi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, în cadrul programului FIDELIS.

Astfel, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank au fost desemnate să asigure administrarea acestei emisiuni, BCR având şi rolul de lead manager şi agent de plată.

Totodată, Ministerul Finanţelor anunţă că cele patru instituţii financiare nu vor percepe niciun cost persoanelor fizice pentru cumpărarea titlurilor de stat, dacă subscripţia se face prin acestea.

De asemenea, pentru tranzacţiile de vânzare/cumpărare pe piaţa secundară prin mecanismul BVB, comisionul maxim perceput de bănci este de 0,1% din valoarea tranzacţiei.

Pentru stimularea unei mai bune distribuiri a emisiunii, MFP va plăti fiecărei bănci intermediare un comision de administrare de 0,2% aplicat la volumul vânzărilor de titluri de stat realizat pe piaţa primară de fiecare bancă în parte.

În continuare, Ministerul Finanţelor Publice va stabili, în colaborare cu băncile selectate, calendarul şi strategia de promovare si lansare a emisiunii. 

Ministerul Finanţelor a hotărât să reducă valoarea nominală a titlurilor de stat pentru populaţie de 10 ori pentru a face oferta mai atractivă pentru micii investitori, după ce emisiunea din 2015 nu a avut foarte mult succes, fiind subscrisă doar în proporţie de 65%. Astfel, în acest an, valoarea emisiunii este de 100 mil. lei, iar un titlu va avea o valoare de 100 de lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO