ZF 24

Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties:Din cele 20.000 unităti locative anuntate în Bucureşti, mai mult de jumătate sunt deja vândute. Oferta e foarte mică, nevoia locativă foarte mare

ZF Tendinte în Piata Rezidentială 2024

Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One...

Autor: Roxana Rosu

15.04.2024, 10:53 207

Traficul este o mare problemă în Bucuresti şi nu e doar din cauza primăriei, dezvoltatorii imobiliari pot investi şi ei în infrastructură, este de părere Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties .

”Noi am investit în infrastructură pentru proiectele noastre. Acolo unde am dezvoltat proiecte, pe foste spatii industriale, am făcut şi şcoli şi grădinite. Traficul este o mare problemă în Bucuresti şi nu e doar din cauza primăriei. Ştim că zona de business s-a dezvoltat mult în nord. În plus, multi oameni s-au mutat în afara Bucureştiului şi acum se întorc, pentru şcoli sau alte nevoi”.

În ceea ce priveşte evolutia preturilor pe piata rezidentială, Beatrice Dumitraşcu spune că oferta este foarte mică fată de cererea faorte mare.

”Din cele 20.000 unităti locative anuntate în Bucureşti, mai mult de jumătate sunt deja vândute. Mai mult de 60%. Oferta e foarte mică, nevoia locativă foarte mare. Avem 2 mil de locuitori şi 700.000 în Ilfov. De minim 5 ani vorbim de căderea pietei rezindentiale. Dar cum să scadă pretul dacă nu ai destule oferte?”

Anul trecut, ONE United Properties a vândut  953 de apartamente, respectiv 274 milioane euro vânzări din rezidential.

”Am avut 101 milioane euro peste 2022.  Avem un portofoliul de 5.000 unităti, din care 1400 au fost livrate anul trecut. Şi mai avem 2.000 de unităti în dezvoltare, din care 70% deja vândute. Avem 9 proiecte în fază de construire care se vor livra anul acesta şi anul viitor, plus dezvoltări în pipeline, minim 4, care vor urma”.

Beatrice Dumitraşcu spune că trendul pe următorii ani este pe apartamente noi. ”Toate zonele industriale din interiorul oraşului ar trebui să dispară. Aşa cum am făcut noi, cred că vor fi şi alti dezvoltatori care să facă acest lucru”

Ce a mai declarat Beatrice Dumitraşcu

Avem One Lake District unde vom avea şi şcoală şi grădinită. Avem One Cotroceni unde spatiile verzi sunt deosebite. Avem proiecte şi pe zona de nord şi pe centru, dar şi pe alte zone pe care mergem cu segmentul mediu de pret.

Piata stă mai rău decât pare dacă analizăm cifrele. E o provocare să dezvolti.

Dacă infrastructura permite, vrem să facem o şcoală în fiecare proiect al nostru.  Suntem în faza de proiectare pe multe dintre proiectele noastre. Vrem să aibă facilităti diverse şi în functie de nevoi vom avea tot mai multe şcoli, grădinite.

Anul acesta mai avem 4 dezvoltări, cu circa 1000 de unităti.  Avem un pipeline, cu 4 noi dezvoltări, ONE City Club, One Park Lane, One Cotroceni Towers, dar depindem de autorizatii.

Cererea cred că e aceeaşi, dar au fost câtiva ani de pauză, cu pandemie şi război, când lumea a stat putin în asteptare. Acum multi revin la cumpărare.

Ca preturi cred că vom ajunge şa nivelul altor capitale europene şi lumea va întelege că e ok să stai cu chirie. Perioada comunistă a făcut să avem doar proprietari, dar obiceiurile se mai schimbă.

Avem o companie care se ocupă şi de finantare, oferă şi servicii de buy back pentru cei care au nevioe de spatii mai mari.

Cred că pe viitor vom locui în toate zonele Bucureştiului.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO