ZF 24

Bursa a început să facă mai mulţi bani din comisioane decât din dobânzile la depozite

Bursa a început să facă mai mulţi bani din comisioane...

Autor: Roxana Pricop

08.05.2014, 00:00 261

Bursa a raportat un profit net de 1,4 milioane de lei în primul trimestru, din care câştigul financiar reprezintă doar o treime, spre deosebire de acelaşi interval al anului trecut, când profitul era alimentat nu din operaţiuni, ci în principal din dobânzile la depozite.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri de 4,6 milioane lei, în creştere cu 14,5% faţă de perioada similară a anului precedent, avansul fiind alimentat de creşterea rulajului pe piaţa de acţiuni cu 22%, la 2,337 miliarde de lei.

Pe de altă parte, profitul net a scăzut cu 10%, până la 1,38 milioane de lei din cauza scăderii câştigului financiar la 0,45 milioane de lei, de peste două ori mai mic decât rezultatul din primele trei luni ale anului trecut. Profitul din exploatare s-a dublat însă la 1,22 milioane de lei.  În primul trimestru al anului trecut, profitul financiar al BVB, obţinut din dobânda pe care bursa o încasează la depozite, a fost de 1,13 milioane de lei. În timp ce profitul operaţional, obţinut din comisioanele de tranzacţionare, a fost de două ori mai mic, de circa 0,66 milioane de lei.

„Profitul financiar în sumă de 0,45 milioane lei s-a înregistrat în principal pe seama veniturilor din dobânzi, fiind însă mai mic faţă de perioada similară a anului 2013 din cauza evoluţiei nefavorabile a monedelor străine faţă de leu şi a ajustărilor efectuate asupra investiţiilor BVB în acţiuni“, potrivit raportului trimestrial.

Rulajul mediu zilnic în primul trimestru din acest an a fost de 38,3 milioane lei, cu 15,4% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Indicele BET a scăzut cu 2,6% în primele trei luni ale lui 2014 faţă de creşterea de 10% înregistrată de principala referinţă a bursei în primele trei luni ale anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO