ZF 24

Cât de tare vor creşte preţurile la locuinţe în Bucureşti în următorul an? ”Anul viitor vom vedea preturi mai mari cu peste 10%”

ZF Tendinte în Piata Rezidentială 2024. Antoanela Comşa, Deputy CEO Meta Estate Trust

Cât de tare vor creşte preţurile la locuinţe în...

Autor: Roxana Rosu

15.04.2024, 14:42 4023

Preturile vor mai creşte în piata rezidentială din Bucureşti, chiar dacă vor fi si zone unde preturile vor stagna, pentru că sunt multe proiecte deja, cum este Pipera, dar şi zone unde preturile vor creşte mult. Cred că anul viitor vom vedea preturi mai mari cu peste 10%,a  declarat Antoanela Comşa, Deputy CEO Meta Estate Trust.

 

”Sper să intrăm într-un proiect rezidential în acest an, alături de un dezvoltator din Bucureşti. Studiem şi partea de comercial şi cea de hoteluri. Randamentele nu sunt la fel de mari ca în rezidential, dar credem în creşterea pietei. Investim de 3-5 ani şi asteptăm un randament bun la final. Plus vrem să venituri recurente, din închirieri”.

Antoanela Comşa spune că există cerere pentru hoteluri de lux la munte şi la mare şi din păcate cele existente, mai ales la mare, nu se pretează unui lant hotelier mare. ”Au camerele mici, putine facilităti, iar transformarea lor ar fi costisitoare”.

Ce a mai declarat Antoanela Comşa:

  • De la primar aş vrea să aplice legea, nu să o interpreteze. Vreau o viziune pentru oraş, să fie rezolvat transportul. Vreau predictibilitate. Dacă aveam un PUG , lucrurile erau mult mai uşoare în Bucureşti pentru că era clar pentru toti investitorii ce pot face.
  • La autorizatii de constructie există un termen de 30 de zile care nu se respectă.
  • Este nevoie şi de educarea clientului, să inteleagă ce cumpără, ce înseamnă suprafetele de pe plan.
  • La proiecte, am învătat să analizez foarte bine autorizatiile de construire, avizele, dacă ele au fost emise corect, pentru că atunci când o autorizatie este atacată în instantă piezi şi finantarea. Mă uit dacă proiectul are spatii verzi, spatii de parcare.
  •  
  • Am ieşit din proiectele mai vechi cu randamente de 20-25% şi vom ieşi şi anul acesta dintr-un proiect cu randament similar.
  • În multe oraşe, multe tranzactii au loc cu fonduri proprii. E mai atractiv încă să cumperi apartament şi să achiti rata decât să stai în chirie. 
  • Oferta este foarte joasă în piată. Preturile sunt destul de mari şi uneori nu merită.
  • Tranzactiile cu fonduri proprii sunt făcute şi de cei care vând o altă proprietate şi cumpără una nouă. In Bucureşti avem şi salarii mai mari. Sunt şi multi părinti care cumpără apartamente pentru copii şi initial le închiriază.
  • Cum vom trăi?Sper că mai bine. În final toată lumea va locui unde îşi permite. Avem 5 mil de oameni cu contracte de muncă, 1,4 milioane cu salariul minim. Cred că pot exista şi proiecte corect făcute, ca legislatie, ca suprafete.
  • Unde vom locui? Sper să putem locui aproape de tot ce avem nevoie, să nu petrecem ore în trafic, să avem zone verzi, să locuim în Bucureşti.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO