ZF 24

Cât (mai) câştigă directorii din top managementul corporaţiilor locale?

Cât (mai) câştigă directorii din top managementul...

Autor: Corina Mirea

28.12.2012, 02:53 641

Românii care au ocupat funcţia de director general în cadrul unei multinaţionale cu activităţi pe plan local au avut anul acesta cele mai mari câştiguri salariale - peste 6.000 de euro net pe lună a  fost venitul mediu al directorilor generali locali, arată un studiu realizat de firma cu activităţi în resurse umane Aims Executive Search & Consulting.

În acelaşi timp, cele mai mici venituri salariale ale unui GM (n.red- general manager) au variat  între 2.000 şi 4.000 de euro net pe lună, în cazul companiilor de dimensiuni reduse.

“Portretul-robot” al directorului general din România îl prezintă pe manager ca fiind un om cu experienţă în sectorul de vânzări, în general provenind din companii mari, cu nume sonor. Rar, cei care ajung pe astfel de poziţii au experienţă în finanţe sau în marketing, potrivit studiului. De altfel, directorii generali sunt persoane care îşi asumă riscuri şi care, în afara studiilor superioare, au trecute în CV şi programe de educaţie managerială precum sunt cele de MBA sau EMBA.

Există şi cazuri în care realitatea “bate” statisticile şi în care unii manageri sunt plătiţi cu mult mai mult de 6.000 de euro pe lună. Anul acesta, printre cele mai “reuşite” plasări de manageri ale companiilor de recrutare de pe plan local s-a numărat o funcţie de director general în industria chimică, unde salariul oferit s-a ridicat la 14.000 de euro net pe lună.

Pe locul secund într-un top al celor mai bine plătite funcţii din top management în anul 2012 se află cea de CFO (finance manager), pentru care cel mai mare salariu depăşeşte 4.000 de euro în companiile mari de pe plan local. În acelaşi timp, managerii cu experienţă în finanţe care au ocupat funcţii în top managementul unor companii de mici dimensiuni au avut venituri salariale medii cuprinse între 1.500 şi 2.500 de euro.  Deşi cei care au experienţă în domeniul finanţelor se ocupă de obicei de analize financiare, contabilitate sau “cost-controlling” în cadrul unei companii, în momentul în care doresc să îşi schimbe locul de muncă, aceştia pot opta pentru majoritatea funcţiilor importante din managementul de top al organizaţiilor, având în vedere că pot implementa orice strategie de business prin prisma costurilor, cauzelor şi a efectelor acesteia.

La polul opus, poziţia pentru care managerii de top au câştigat cei mai puţini bani anul acesta este cea de manager de producţie (operations, technical sau plant manager), unde salariul mediu lunar a fost de 800-1.500 de euro net, arată studiul efectuat de Aims Executive Search & Consulting. Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari salarii acordate anul acesta pentru un manager de top a fost tocmai pentru funcţia de technical director - 12.800 de euro net pe lună a fost oferta companiei din industria chimica ce l-a recrutat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO