ZF 24

Ce afaceri are Gică Popescu

Ce afaceri are Gică Popescu

Autor: Mirabela Tiron

04.03.2014, 15:44 20057

Fostul fotbalist Gică Popescu deţine alături de doi parteneri centrul comercial Doldora aflat în cartierul bucureştean Rahova. El mai are afaceri şi în domeniul ospitalităţii.

Complexul comercial Doldora Bazaar, deschis de către fostul fotbalist Gică Popescu şi doi parteneri de afaceri în cartierul bucureştean Rahova la finalul anului 2010, a fost închis recent şi de la începutul lunii iulie 2013 se află în insolvenţă, în condiţiile în care rezultatele proiectului au fost mult sub aşteptări.

Popescu, alături de Marius Roateş şi George Şaguna, au investit circa 10 milioane de euro în proiectul cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi situat în apropierea Pieţei Rahova, investiţie pentru care au atras o finanţare de 7 milioane de euro de la UniCredit, potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare.

Gică Popescu vorbeşte despre afacerie sale la emisiunea ZF Live

Acum, peste proiect au fost trase grilajele, iar la 3 iulie Tribunalul Bucureşti a aprobat intrarea în insolvenţă a firmei Doldora Capital, în patrimoniul căreia se află proiectul.

„Îl reamenajăm pentru alţi chiriaşi“, afirmă Marius Roateş, unul dintre partenerii lui Gică Popescu în acest proiect, întrebat fiind ce se va întâmpla cu complexul Doldora. El spune că va oferi mai multe detalii în septembrie despre proiectul în care până la momentul închiderii mai funcţionau un supermarket operat de dezvoltatorii proiectului şi câteva mici chioşcuri.

Într-un interviu acordat Ziarului Financiar în 2012, Popescu declara că a câştigat mai mult din afaceri decât din sport. 

Citiţi aici interviul acordat de Gică Popescu

Cu privire la cauzele ce au determinat intrarea în insolvenţă, Roateş a declarat că „acum insolvenţa este un cuvânt la ordinea zilei, se cere frecvent“.

Roateş şi George Şaguna deţin participaţii de câte 37,5% în acest proiect, în timp ce Gică Popescu are 25%.

Datele de pe site-ul Tribunalului Bucureşti arată că insolvenţa firmei Doldora Capital a fost deschisă la cererea firmei de pază Nei Guard, iar judecătorul sindic l-a desemnat administrator judiciar provizoriu pe Gheorghe Dragoş Chiş.

„Deocamdată vreau să vă spun că administratorul statutar refuză orice fel de colaborare şi nu a predat niciun document financiar-contabil. Am aflat doar că au taxe şi impozite neplătite de aproape 300.000 de lei. Deocamdată nu pot să vă spun ce şanse are această firmă să se reorganizeze“, a declarat Chiş.

Potrivit datelor de la tribunal, administratorul judiciar ar trebui să întocmească tabelul definitiv al creanţelor firmei până la începutul lunii noiembrie, următorul termen de judecată fiind stabilit pe 20 noiembrie.

Proprietarii Doldora susţineau la deschiderea complexului că aşteaptă de la acest centru încasări de 150.000 de euro pe lună din chirii, însă la patru luni de la deschidere menţionau că socotelile pe care le-au făcut înainte de deschidere au devenit irelevante.

În condiţiile în care o bună parte din spaţiile şi tarabele unde ar fi trebuit atraşi comercianţi au rămas neocupate, dezvoltatorii au amenajat un supermarket pe jumătate din clădire, dar nici această soluţie nu s-a dovedit a fi sustenabilă pe termen lung.

În 2012 firma Doldora Capital a înregistrat o cifră de afaceri de 345.000 de euro şi pierderi de 893.000 de euro, în timp ce datoriile se ridicau la 10,9 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Când a deschis proiectul, Gică Popescu spunea că înainte de a începe construcţia Doldora Bazaar a solicitat realizarea unor studii de piaţă, care au arătat că în apropierea complexului comercial locuiesc 160.000 de persoane şi că s-a bazat pe aceste studii.

În noiembrie 2012, invitat la ZF Live, Popescu afirma că investiţia în Doldora a fost făcută luând în considerare studiile unui consultant, fără să îi ofere numele, şi că în ciuda faptului că a urmat atent indicaţiile acestuia, proiectul nu a funcţionat. El preciza atunci că aceşti consultanţi ar trebui să răspundă.

„Corect ar fi să şi răspundă, în momentul în care fac un studiu. Îl plăteşti, corect ar fi să răspundă, să îţi asigure investiţia respectivă“, spunea el. Popescu mai afirma că Doldora ar fi trebuit să aducă o marjă de profit de 22-25%, ceea ce nu s-a întâmplat însă. El nu a prezentat până la închiderea ediţiei un punct de vedere cu privire la dosarul de insolvenţă şi închiderea proiectului.

Gică Popescu mai are afaceri şi în domeniul ospitalităţii, deţinând hotelul Amfiteatru din Calafat. În 2012, Popescu a semnat cu Marriott International un contract prin care urma să înceapă să construiască la Bucureşti un hotel sub brandul Courtyard Marriott, de 146 de camere, clasificate la patru stele.

El anunţa că va investi prin intermediul firmei Gică Popescu Hotels circa 20 de mil. euro în dezvoltarea acestui proiect, însă ulterior nu au fost făcute publice informaţii cu privire la începerea lucrărilor.

De-a lungul carierei în fotbal, Gică Popescu a jucat la FC Universitatea Craiova, la Steaua, Galatasaray, dar şi la FC Barcelona, unde a fost şi căpitanul echipei. După ce a renunţat la fotbal, a intrat în afaceri imobiliare, mai întâi în Spania şi ulterior în ţară, unde a achiziţionat mai multe terenuri. Câştigurile lui din fotbal au fost estimate la peste 10 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO