ZF 24

Ce vinuri noi au lansat producătorii în 2013

Ce vinuri noi au lansat producătorii în 2013
31.12.2013, 20:32 928

2013 a adus o producţie de vin de peste 5 milioane de hectolitri, în creştere cu peste 20% comparativ cu 2012, iar cu acest nivel România se află pe locul 11 în lume într-un top în care pe prima poziţie se află Italia, urmată de Franţa.

Dacă în alte state cu tradiţie în producţia de vin, ca de exemplu Franţa, recolta de struguri a fost slabă în acest an din cauza vremii, în România producătorii au fost mai norocoşi, iar în crame s-a adunat mai mult vin.

2013 a fost însă şi anul în care producătorii au lansat pe piaţa noi vinuri, fie că au fost din producţia acestui an ori din anii anteriori.

 

ZF a centralizat zece dintre aceste lansări

 

·         Murfatlar, companie care administrează peste 3.000 de hectare cu viţă de vie, a lansat vinurile Leat 6500 The Origin, Arezan Băbească Neagră, Arezan Fetească Neagră. Vinurile se poziţionează pe segmentul superior de preţ şi fac paret din strategia anunţată încă din 2011 de către companie, de a-şI înătri portofoliul din acest segment de preţ. La acea vreme companie a anunţat investiţii de 0,5 mil. euro într-o nouă cramă de vinuri premium. Vinurile sunt semnate de oenologul român Răzvan Macici.

 

·         Vincon, companie deţinută de Luchi Georgescu, a lansat Egregio, o gamă de vinuri super premium pe segmentul retail. Egregio a început să fie distribuit la nivel naţional de la mijlocul lunii septembrie.  

 

·         Domeniile Săhăteni (companie deţinută de Aurelia Vişinescu şi Steve Cacenco) au lansat 3 Fete Negre Anima seria 002, vin care este disponibil în 6.871 sticle numerotate individual şi care vor fi vândute prin intermediul unor restaurante şi magazine specializate din Bucureşti şi câteva oraşe mari din ţară.

 

·         Compania WineRo, producătorul vinurilor Alira, a lansat colecţia Alira Grand Vin, o gama de vinuri exclusivistă , într-o ediţie de 80.000 de sticle. Gama este alcătuită din patru vinuri, Alira Grand Vin Merlot 2011, Alira Grand Vin Feteasca Neagra 2011, Alira Grand Vin Cabernet Sauvignon 2011 şi Alira Grand Vin Cuvee 2011, care sunt sunt distribuite prin intermediul PPD România în peste 100 de locaţii premium din segmentul HoReCa, precum şi la nivel internaţional.

 

·         Producătorul Vitis Metamorfosis, deţinut de italienii de la Marchesi Antinoria prezentat la ediţia din toamnă a târgului GoodWine o serie de vinuri încă neîmbuteliate precum: Cantvs Primvs Fetească Neagră 2012, Vitis Metamorfosis Tămâioasă Românească & Muscat 2013 şi Vitis Metamorfosis Sauvignon Blanc & Fetească Albă 2013. Acestea vor fi lansate oficial pe piaţă la începutul anului viitor.

·         Tot la ediţia din toamnă a târgului GoodWine, producătorul Cotnari din Iaşi a lansat o nouă gamă, Vinul Lupilor.

 

·         În 2013 a fost lansată o nouă cramă, Crama Bauer, deţinută de către Oliver Baur, oenologul de la Crama Ştirbey. În primăvară, cu ocazia lansării, au fost prezentate cele trei vinuri din portofoliu, Bauer-Sauvignonasse, Sauvignon Blanc şi Crâmopoşie selecţionată.

 

·         Crama Oprişor a lansat colecţia Ispita.

 

·         Cramele Halewood au lansat în primăvară Byzantium Rosé Euxine Shiraz-Rose, primul vin ecologic din portofoliul companiei, obţinut din recolta 2012 a viilor ecologice Halewood din regiunea Murfatlar. Vinul este produs în ediţie limitată de 6.700 de sticle. 

 

·         Vinarte a lansat vinul roşu Floare de Toamnă ediţia a noua.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO