ZF 24

Cei 200.000 de angajati din industria auto locala revin la lucru

06.01.2009, 11:48 19

Industria auto locala, in care lucreaza circa 200.000 de oameni, reincepe activitatea in primele 10 zile lucratoare din ianuarie, angajatii principalilor producatori prezenti in Romania urmand sa revina in fabrici pana la 12 ianurie, potrivit calendarelor de somaj tehnic anuntate in cursul lunii decembrie.

Primul care si-a mobilizat angajatii a fost producatorul de anvelope Michelin, la fabricile din Zalau activitatea incepand inca de pe 3 ianuarie. La Floresti, Prahova, unde Michelin produce anvelope de autoturisme, productia a inceput la 5 ianuarie.

Si angajatii Continental si Pirelli au revenit in fabrici pe 5 ianuarie, dupa ce in decembrie au beneficiat de concedii prelungite cu 12 zile si respectiv somaj tehnic pentru o saptamana.

Deocamdata producatorii de componente nu au anuntat intreruperi suplimentare ale activitatii de productie, in urma reducerii comenzilor din partea constructorilor auto europeni, dar nici nu au exclus ca acest lucru sa se intample.

Muncitorii celui mai mare angajator din Romania, Draxlmaier, au revenit in parte la serviciu astazi iar pana la 12 ianuarie toti cei 17.500 de oameni urmeaza sa reinceapa activitatea. Pentru cele cinci fabrici operate in Romania, Draxlmaier a adoptat programe de somaj tehnic de 2 – 5 saptamani.

Un program similar a pus in practica si producatorul sighisorean de airbag-uri ITG, care intre 12 decembrie si 12 ianuarie nu produs niciun sistem de siguranta pentru automobile.

Tot la 12 ianuarie Automobile Dacia, momentan singurul producator auto national, urmeaza sa reinceapa productia, la un nivel mai redus insa, dupa ce in ultimele doua luni ale anului trecut a intrerupt activitatea pentru 40 de zile lucratoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO