ZF 24

Cele mai mari banci din lume, inca prea optimiste

08.11.2009, 19:06 16

Cele mai mari banci din lume sunt inca prea optimiste cu privirela situatia in care se afla, autoritatile trebuind sa fie maiatente atunci cand permit unor astfel de institutii sa inapoiezeimprumuturile guvernamentale, se arata intr-un raport alConsiliului de Stabilitate Financiara (FSB - Financial StabilityBoard) din SUA, citat de Bloomberg.

FSB, un grup de autoritati de reglementare insarcinat de lideriila nivel global sa rescrie regulile financiare, a anuntat carezultatele cercetarii au reiesit din autodescrierile realizate de20 de banci internationale. FSB, care a realizat raportul pentruGrupul celor 20 de ministri de finante, nu a numit bancile.

"O parte din banci au devenit dependente de asistenta(guvernului - n.r.) si nu par in stare sa se desparta de sustinereadin fonduri publice", a declarat Mario Draghi, presedinteleFSB.

Guvernele au cheltuit peste 500 miliarde dolari anul trecutpentru a salva bancile de la colaps pe fondul crizei financiare.Bancilor care au primit fonduri guvernamentale in timpul crizei artrebui sa li se permita sa iasa din astfel de programe doar inconditiile in care capitalul lor este destul de sanatos pentru asupravietui unei crize asemanatoare.

"Desi unele companii au indicat ca s-au conformat integral saupartial recomantarilor, membrii consiliului au observat ca acesteanalize erau, per total, prea pozitive", se arata in raportulFSB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO