Cine a avut nervii tari în februarie 2009 şi-a înmulţit banii de 3,4 ori

25 feb 2014 Autor: Andrei Chirileasa

Indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii listate pe bursa de la Bucureşti, a câştigat 243% în ultimii cinci ani (fără dividende), de două ori mai mult decât indicele Dow Jones al bursei din SUA.

Exact în urmă cu cinci ani, pe 25 februarie 2009, indicele BET atingea minimul crizei financiare (1.887 de puncte) şi marca o scădere de peste 82% faţă de vârfurile din 2007, după care începea o revenire puternică. Puţini investitori se încumetau să cumpere acţiuni în februarie 2009, când pe pieţe domneau panica şi haosul, iar orice ştire primea conotaţii negative.

Totuşi, cei care au făcut-o au putut obţine câştiguri uriaşe în ultimii ani. De exemplu, cine cumpăra atunci acţiuni la SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) ar fi câştigat 650% (luând în calcul şi dividendele distribuite în această perioadă), cine ar fi pariat pe Banca Transilvania (TLV) şi-ar fi înmulţit de cinci ori banii, iar o investiţie în OMV Petrom (SNP) ar fi adus un randament de 345%. În aceeaşi perioadă, un depozit bancar ar fi adus un câştig de 50%.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate: 

- opinia brokerilor despre următorii cinci ani pe bursă

- câştigurile raportate de acţiunil SIF în ultimii cinci ani

- opinia lui Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, despre investiţiile pe bursă 

- evoluţia depozitelor bancare în ultimii cinci ani 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
bursa
, indicele BET
, bani
, companii
, dividende
, dow jones
Vizualizari:
Printeaza
Momentan este un comentariu Comenteaza si tu
Comentarii (1):
FLORIN - 25 februarie 2014, 09:36

OARECATIAU INVESTIT IN 2009 IN BURSA FACETI UN ARTICOLPRIN CARE SA CALCULATI CAND VORREVENI SIF-URILE LA VALOAREADE 4 LEI CAT ERAU INAINTE DE CRIZA

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide