ZF 24

Continuă ajustarea. Deficitul bugetar coboară la 2,2% din PIB în 2014

Foto Octav Ganea

Liviu Voinea.

Autor: Claudia Medrega, Sorin Pâslaru

07.11.2013, 22:09 393

Deficitul bugetar va fi anul viitor de 14,5 mld. lei, reprezentând 2,2% din PIB, potrivit proiectului bugetului pentru 2014. Astfel, ajustarea fiscală va continua.

În ultimii trei ani Finanţele au reuşit să reducă deficitul bugetar în principal în urma aplicării unor măsuri dure de austeritate - concretizate în disponibilizări, tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea TVA de la 19% la 24%, iar adeseori au sacrificat şi investiţiile.

Şi în primele nouă luni din 2013 Ministerul Finanţelor a sacrificat investiţiile pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu partenerii externi, în condiţiile în care ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, încasările nereuşind să ţină pasul cu ascensiunea cheltuielilor.

Deficitul bugetar a ajuns după nouă luni la 8,1 miliarde de lei, respectiv 1,3% din PIB, în limitele ţintelor stabilite. Ţinta de deficit agreată cu FMI pentru finalul lunii septembrie a fost de 9,1 mld. lei. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO