ZF 24

Contul curent continuă să se ajusteze: deficit de patru ori mai mic

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

19.01.2014, 20:39 148

Deficitul contului curent – care exprimă diferenţa dintre ieşirile şi intrările de valută din/în România – a urcat cu 370 milioane de euro în noiembrie şi a ajuns la un total de 1,32 miliarde de euro în primele 11 luni din 2013, potrivit BNR.

Totuşi, deficitul este cu 4 miliarde de euro sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Determinantă pentru această mişcare a fost reducerea balanţei comerciale cu 3 miliarde de euro.

Exporturile au totalizat 45,7 miliarde de euro în perioada ianuarie-noiembrie, în timp ce importurile s-au ridicat la 48,8 miliarde de euro. Ajustarea deficitului de cont curent a fost determinată şi de surplusul înregistrat de balanţa serviciilor şi de transferurile curente, dar şi de transporturi, acestea din urmă cu un excedent de 2 miliarde de euro în primele unsprezece luni. Contul curent, care a avut un excedent pe parcursul primei jumătăţi a acestui an, ar urma să înregistreze un deficit de circa 1% din Produsul Intern Brut (PIB) pe întreg anul 2013, urmând ca anul acesta să urce la 2%, potrivit estimărilor din acest moment. Spre comparaţie, deficitul de cont curent ajunsese la aproximativ 14% din PIB în 2008.

Deficitele de cont curent ridicate din ultimii 10 ani au fost determinate în cea mai mare măsură de deficitul comercial.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO