ZF 24

Creditarea o să crească mai mult de la anul, când se ridică treptat regulile prudenţiale

Creditarea o să crească mai mult de la anul, când se...

Autor: Claudia Medrega

02.12.2013, 00:05 346
Creditarea ar putea să se intensifice începând cu 2014, în condiţiile în care filtrele prudenţiale constituite de bănci când au trecut la standardele internaţionale de raportare (IFRS) vor fi reduse gradual timp de cinci ani, consideră Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi şeful CEC Bank.
 

„De la 1 ianuarie 2014, gradual, se renunţă la filtrele prudenţiale pe o perioadă de cinci ani. În fiecare an filtrele prudenţiale pe care noi le calculăm astăzi şi care au un impact deosebit de puternic asupra fondurilor proprii ale băncilor se ajustează cu 20%. Prin reducerea filtrelor prudenţiale se creează premisele unei creditări de o intensitate şi o mărime mai apropiată de ceea ce şi-ar dori piaţa şi ce ne-am dori noi. Piaţa doreşte să ia credite, iar băncile îşi doresc să crediteze. Problema este că trebuie să se întâlnească cererea cu oferta, iar acum, din păcate, suntem în situaţia în care nu prea se întâlneşte cererea cu oferta“, a declarat Gheţea la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO