Bănci și Asigurări

Banca de stat Eximbank a crescut creditarea cu 400 mil. lei în primele nouă luni

Banca de stat Eximbank a crescut creditarea cu 400 mil....

Autor: Ciprian Botea

04.11.2013, 20:26 539

Eximbank, banca de stat dedicată finanţării exportatorilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii, a crescut în primele nouă luni cu peste 400 de milioane de lei stocul de credite, până la 1,5 mld. lei (340 mil. euro).

Banca, al cărei rol special de garantare şi finanţare a fost scos în evidenţă de-abia în anii de criză, rămâne totuşi cu o cotă de piaţă redusă, de numai 1,3% din creditul corporate.

„Conjunctura actuală este propice dezvoltării businessului. Considerăm că putem avea o prezenţă mult mai consistentă pe piaţa finanţării corporate şi, de aceea, pre­gă­tim mai ambiţios bugetul de 2014“, a declarat Traian Halalai, preşedintele Exim­bank.

Expunerea totală a băncii – respectiv finanţări, garanţii şi asigurări acordate – a urcat la 4,4 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) după primele nouă luni. Creşterea faţă de finalul lunii decembrie este de echivalentul a 700 milioane de lei. Printre cele mai mari credite acordate de Eximbank anul acesta se numără o finanţare de 70 milioane de lei pentru producătorul de cabluri Romcab din Târgu-Mureş.

Halalai afirmă că profitul brut al Eximbank a crescut cu 28% în perioada ianuarie-septembrie, dar nu precizează valoarea acestuia. Banca de stat consemnase un profit net de 13 milioane de lei în 2012, potrivit ultimelor date disponibile.

Halalai conduce banca din toamna anului trecut, el fiind anterior director general adjunct la Banca Românească, filiala locală a grupului elen NBG. Eximbank are totuşi un post de vicepreşedinte liber după respingerea de către BNR a două candidaturi în ultimul an.

EximBank se afla la sfârşitul anului trecut pe locul 21 în sistemul bancar după volumul activelor administrare, cu o cotă de piaţă de 1,1%. Banca operează printr-o reţea de 16 agenţii după ce anul acesta a deschis încă patru unităţi teritoriale. „Ne propunem să continuăm procesul de extindere a acoperirii, ţinta fiind ca reţeaua băncii să ajungă anul viitor la 20 de unităţi.“

Odată cu extinderea reţelei de sucursale, banca a implementat şi un nou concept organizaţional, fiind numiţi patru directori regionali care să coordoneze vânzările la nivel naţional.

Totodată, Eximbank şi-a întărit recent echipa cu un fost director de investiţii la Erste Asset Management (compania de administrare a fondurilor mutuale ale BCR), Nicolae Albu, care a fost desemnat să ocupe funcţia de director al direcţiei trezorerie şi pieţe de capital din banca de stat.

Eximbank este controlată de statul român prin intermediul Ministerului de Finanţe, care deţine un pachet de 95,4% din acţiuni. SIF Oltenia deţine un pachet de 3,3% din acţiuni, în timp ce celelalte patru societăţi de investiţii financiare deţin restul participaţiei. Eximbank are şi o companie de asigurări specializată pe segmentul poliţelor de garanţii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO