ZF 24

Creşterea PIB cu 6% ar fi bună dacă nu ar fi obţinută dintr-o injecţie cu "veninul" deficitelor bugetare şi al majorării salariilor bugetarilor

Creşterea PIB cu 6% ar fi bună dacă nu ar fi...

Autor: Sorin Pâslaru

12.08.2016, 10:14 4253

Statistica a anunţat astăzi o creştere surprinzăoare a PIB în T2 din 2016 cu 6% în serie brută şi cu 1,5% faţă de T1. Cu acest nivel al creşterii economice România nu s-a mai întâlnit din 2008 încoace. Aparent este în sfârşit un obiectiv realizat atingerea unui nivel al creşterii economice de peste 5%, pentru a recupera măcar în parte decalajele faţă de Vest, însă parametrii care au adus această creştere determină o maximă vulnerabilitate a economiei. Este o creştere  ”drogată” de scăderea TVA şi majorarea deficitului cu cheltuieli sociale – salarii, indemnizaţii şi pensii.

Această creştere nu arată decât că economia funcţionează la stimuli fiscali.

În primul semestru din 2016 au rămas în economie, ca urmare a scăderii TVA la alimente de la 24% la 9% şi la bunuri şi servicii la 20%, circa 3 miliarde de euro.

Exact aceştia sunt banii care s-au adăugat la PIB astfel încât rata de creştere s-a dus de la 4% la 6%. România  are nevoie de o rată de creştere de 6% pe an, chiar de 8%, dar nu bazată pe consum şi majorări de salarii nejustificate. Din cauza creşterii  nejustificate a salariilor bugetarilor, dezechilibrate în interiorul sistemulu bugetar, se va ajunge din nou ca în 2007-2008 când criza financiară internaţională a dat peste cap bugetul ţării.

Drama e că acolo unde trebuia să ajungă banii, la profesori şi medici, nu au ajuns, iar aceştia sunt în stradă sau protestează în camerele de urgenţă.

Guvernul technocrat în loc să micşoreze numărul funcţionarilor de la 1,2 milioane la 1 milion şi să restructureze agenţiile guvernamentale, inspectoratele  şi autorităţile doar a mimat un exerciţiu de transparenţă bugetară în urma căruia nu s-a luat nicio măsură.

Azi în ministere şi agenţii de tot soiul sunt salarii duble sau triple faţă de mediul privat.

Creşterea economică de 6% este toxică dacă este alimentată de cheltuieli sociale.

Este ca alcoolul pentru organism. Îţi dă iniţial o senzaţie de energie pentru ca apoi să te sece.

Actualul guvern a acceptat îm mod greşit ca deficitul bugetar să fie majorat de la 1% la 2,9% din PIB, pentru că această majorare a fost determinată nu numai de scăderea TVA, ci de creşterea concomitentă a salariilor bugetarilor în mod nediferenţiat., neînsoţită de restructurarea aparatului administrativ. S-a ajuns ca visul tinerilor să fie să lucreze în poliţie şi la stat. Sectorul privat, împovărat de taxe, nu poate plăti salarii mai mari tocmai pentru că plethora de bugetari încasează în medie salarii triple.

Cele două puncte procentuale suplimentare de deficit bugetar din 2016, acceptate de actualul guvern în proiectul de buget, care înseamnă în total peste 3 miliarde euro, s-au dus în pensii, salarii şi alte tipuri de cheltuieli sociale în loc să meargă în investiţii. Niciun pod, niciun spital nou, nicio centură, niciun capăt de autostradă.

CNADNR a cheltuit doar 20% din banii alocaţi, în schimb plăteşte salarii de 5000 euro pe lună. Ce aşteaptă premierul Cioloş, ministrul Finanţelor Anca Dragu and company? Să nu se facă veniturile bugetare, să fim nevoiţi să majorăm din nou taxele? Unde sunt declaraţiile din toamna lui 2016 că vom avea parte de un alt tip de guvernare? Actualul guvern, acceptând un deficit de 3%, este mai risipitor decât orice alt guvern de stânga sau de dreapta din ultimii 10 ani.

Călin Popescu Tăriceanu sau Varujan Vosganian, care au dansat kazacioc pe banii României în 2006-2008, când aveam creştere economică şi se făceau deficite bugetare pentru termopane, pot fi invidioşi. Actuala echipă, în loc să pună frână, să aplice ce spune orice manual de economie, că nu e nevoie de creşteri de deficit bugetar când déjà ai o rată bună de creştere economică, se face că nu înţelege şi dă vina pe cei de dinainte.

Acum este momentul restructurării aparatului bugetar şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile. Alocaţi eficient resursele publice pe care vi se pare că le aveţi astăzi din plin pentru că altfel  economia se va răzbuna. Voi plecaţi la Bruxelles sau vă întoarceţi în multinaţionale, dar România va avea nevoie de mulţi ani să îşi revină din aceste injecţii cu venin de deficite fără rost. 

Topul restaurantelor cu cele mai spectaculoase privelişti din lume

Topul celor mai romantice oraşe din lume

Închisoarea unde deţinuţii sunt atât de înfricoşători încât nici gardienii nu intră. Instituţia este păzită doar la exterior de poliţişti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO