ZF 24

Cum a început Prima casă în lei: 900 de clienţi au primit credite de 140 mil. lei în prima lună

Cum a început Prima casă în lei: 900 de clienţi au...

Autor: Ciprian Botea

23.09.2013, 00:08 622

Circa 900 de credite ipotecare Prima casă acordate din noul plafon de garanţii de 1,2 mld. lei aprobat de guvern în luna august au trecut de filtrul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program. Valoarea creditelor aferente acestor dosare este de 140 milioane de lei (30 mil. euro), potrivit datelor transmise de Fond la solicitarea ZF.

„Prima garanţie din noul plafon în lei a fost acordată pe data de 21 august. Un număr de 150 de garanţii au fost acordate în august, iar în total de la startul noii etape au fost acordate circa 900 de garanţii“, au declarat reprezentanţii Fondului. Aceasta înseamnă un ritm de aprobare de circa 60-70 de dosare pe zi.

Guvernul a modificat luna trecută caracteristicile programului „Prima casă“ şi a alocat un nou plafon de garanţii, exclusiv în lei. Mişcarea surpriză a guvernului a venit în condiţiile în care anterior 95% din creditele acordate în cadrul programului au fost în euro, clienţii preferând această variantă de finanţare datorită costurilor totale mai mici.

Creditele în lei au rămas mult timp în plan secund, în principal din cauza dobânzilor mari, dar în ultimul an au început să fie promovate mai activ din cauza subţierii resurselor în valută ale băncilor. Bancherii spun acum că noua variantă a programului, care presupune credite în lei cu dobândă de circa 6% pe an (compusă din indicatorul Robor la 3 luni plus o marjă fixă de maximum 2,5%), a trezit interesul unui număr important de clienţi.

„Cererea de credite în lei este la un nivel destul de ridicat şi cred că programul Prima casă va fi interesant pentru clienţi şi în această nouă formulă“, a declarat Adrian Jantea, director comercial persoane fizice în cadrul BRD, care are un plafon de garanţii de circa 180 milioane de lei în noua variantă a programului guvernamental.

Bancherii au acordat de la începutul programului, în iunie 2009, şi până în prezent peste 100.000 de credite ipotecare garantate de stat, cu o valoare cumulată de 3,9 miliarde de euro. Doar anul acesta s-au vândut aproape 20.000 de credite, în valoare de 720 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO