ZF 24

Cum vede PwC România piaţa de M&A în 2023: Cumpărători mai prudenţi şi mai selectivi, procese mai lungi şi reglementări în schimbare

Cum vede PwC România piaţa de M&A în 2023:...
08.04.2024, 10:33 124

Fuziunile şi achiziţiile sunt un instrument strategic pentru dezvoltarea şi creşterea companiilor, în contextul presiunilor din partea concurenţei, a noilor tehnologii şi a schimbărilor climatice.

În 2023 piaţa de fuziuni şi achiziţii a fost mult mai competitivă, cu cumpărători mai selectivi şi mai prudenţi în achiziţiile lor, care vor să se asigure că investiţiile pe care le fac pot să creeze valoare în context mai dificil. Astfel, se observă reducerea numărului de tranzacţii încheiate la nivel global, cu variaţii de la o regiune la alta. În plus, vedem o tendinţă de extindere a duratei procesului tranzactiei, în special a perioadei de analize detaliate (analizele diagnostic pe diverse arii: financiar, fiscal, juridic, operational, comercial, resurse umane, aspecte legate de mediu sau ESG) şi a celei de pregătire a activelor scoase la vânzare.

De asemenea, tranzacţiile în 2023 au fost îngreunate de presiunile mari pe partea de finanţare, cu condiţii mai dificile la acordare având în vedere dobânzile ridicate, dar şi de multitudinea de reglementări, din ce în ce mai stricte şi în permanentă schimbare.

În România, piaţa de M&A a avut o evoluţie mai bună decât la nivel global şi regional, chiar dacă numărul total al tranzacţiilor a fost în scădere faţă de anul precedent.

Principalele caracteristici ale pieţei de M&A în 2023

Din perspectiva vânzătorului, şansele de finalizare cu succes a unei tranzacţii au scăzut cu 5 puncte procentuale, de la 51% la 45% la nivel global. În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) au rămas la acelaşi nivel de 45%. Mai mult, vânzătorii au petrecut mai mult timp pentru pregătirea activelor în vederea vânzării, respectiv cu 14% mai mult la nivel global şi cu 24% în EMEA.

Din perspectiva cumpărătorului, şansele de încheiere a unei tranzacţii s-au redus şi mai mult, la 15% în 2023, de la 23% în 2022, iar durata procesului de due diligence s-a extins destul de mult (în medie cu 2 - 3 săptămâni), cu diferite variaţii de la regiune la regiune. Aşadar, cumpărătorii şi-au luat mai mult timp să efectueze temeinic due diligence.

În EMEA, mai multe tranzacţii au fost anulate/ abandonate, spre deosebire de punerea lor în aşteptare, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Există însă şanse ca la un moment dat să fie  reluate.

Chiar dacă procesele de M&A încep ca fiind competitive, acestea se transformă în tranzacţii exclusive într-o perioadă mai scurtă de timp. Anul trecut s-a înregistrat un număr mai mare de tranzacţii exclusive faţă de anii anteriori, se ajunge mai repede la discuţii bilaterale, reducându-se perioada în care procesul este competitiv. De asemenea,  sunt calificaţi mai puţini cumpărători în etapa de due diligence - o medie în jur de trei potenţiali cumpărători.

De asemenea, vânzătorii pun la dispoziţie mai multe informaţii în etapa de calificare a ofertelor neangajante şi solicită mai multe runde de oferte neangajante îmbunătăţite.

Una dintre cele mai mari îngrijorări: reglementările în schimbare

Unul dintre principalele aspecte de îngrijorare, obstacole, provocări pe care directorii executivi le-au identificat în raportul PwC CEO Survey este zona de reglementare. Sunt foarte multe norme, care se schimbă des, intervin prea mult în activitatea companiilor şi le influenţează profitabilitatea şi modelul de business.

O reglementare cu impact direct în zona de tranzacţii este legislaţia care vizează controlul investiţiilor străine, care există deja în toată Europa. Din momentul în care a apărut a fost modificată de mai multe ori şi sunt aşteptate modificări şi în acest an, iar modificările nu vin neapărat în sensul simplificării sau al clarificării. Procedura de notificare are potenţialul de a prelungi procesul de tranzacţie şi îl complică prin nevoia de a gestiona o etapă suplimentară.

Andreea Bistriceanu, Director PwC România

Anda Rojanschi, Partener D&B David şi Baias

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO