Opinie Ioana Petrescu

Cumpăraţi-mi usturoiul, vă rog! Nu am vândut nimic azi!

8 oct 2013 Autor: Ioana Petrescu

Imediat după ce am sosit în ţară, m-am oprit la un supermarket din Bucureşti să cumpăr o cafetieră, un lucru esenţial pentru mine pentru că nu rezist prea mult fără cafea.

Când am ieşit din magazin, am observat pe trotuar o mulţime de lume care vindea orice, de la haine la aparate de uz casnic, la mâncare. Mi-am făcut loc printre vânzătorii ambulanţi şi mă îndreptam spre o intersecţie când am auzit nişte plânsete în spatele meu. Când m-am întors, am văzut o bătrânică în genunchi pe trotuar, trăgând de mâini pe un tânăr. Când m-am apropiat, am observat că avea în mâini câteva bucăţi de usturoi pe care încerca să le pună în mâna tânărului şi îl ruga:

- Cumpăraţi-mi usturoiul, vă rog! Nu am vândut nimic azi! Vă rog eu mult de tot!

Se pare ca tânărul dorise iniţial să cumpere nişte usturoi, între timp se răzgândise şi acum femeia îl implora în genunchi şi cu lacrimi în ochi să cumpere ceva. A fost cel mai şocant lucru pe care l-am văzut până acum în Bucureşti. Bătrânica avea vreo 70-80 de ani şi, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să fie acasă cu nepoţii, uitându-se la telenovele şi nu afară pe trotuar, implorând oamenii de pe stradă să îi ia usturoiul.

M-am întrebat atunci dacă este doar o întâmplare sau calitatea vieţii celor vârstnici lasă de dorit în România. „Global AgeWatch Index 2013: Insight report“ publicat recent de HelpAge International oferă un răspuns la această întrebare.

Pe acelaşi subiect:

Cele 50 de nuanţe de gri ale corupţiei

Cearşafuri, feţe de masă sau impozit forfetar?

O cultură a evaziunii

 

Autorii estimează un index al calităţii vieţii celor vârstnici bazat pe indica­tori din patru categorii: securitatea venitului, starea de sănătate a celor în vârstă, situaţia locurilor de muncă şi a educaţiei pentru cei vârstnici şi suportul din partea celor din jur.

Bazat pe acest index, România se afla pe locul 48 în lume. Stăm mai prost decât ţări ca Letonia, Croaţia, Ungaria şi Albania. Ţările cu o foarte bună calitate a vieţii pentru cei vârst­nici sunt Suedia, pe locul 1, Norvegia pe locul 2, Germania pe locul 3, Finlanda pe locul 15, Danemarca pe locul 17 şi Franţa pe locul 18.
Din moment ce stau toată ziua cu nasul în statistici despre venituri bugetare, am observat imediat că ţările care colectează multe venituri la buget (şi implicit cele care cheltuiesc mult pe bunuri şi servicii publice) sunt în topul acestui clasament. Se vede şi din grafic, că printre ţările Uniunii Europene în 2012, veniturile bugetare sunt corelate negativ cu locul în clasamentul bunăstării celor în vârstă, ceea ce înseamnă că ţările care colectează mai mult sunt şi cele care sunt pe locuri fruntaşe în acest clasament şi deci stau mai bine la calitatea vieţii celor în vârstă.

 

 


Sursa: Global AgeWatch Index 2013: Insight report, Eurostat şi calculele autoarei

Veţi spune că nu numai veniturile bugetare afectează bunăstarea celor în vârstă. Cu siguranţă alţi factori ca orientarea politică a partidului aflat la guvernare, importanţa electoratului în vârstă şi eficienţa cheltuielilor guvernamentale afectează cât cheltuieşte statul pentru cei vârstnici şi implicit bunăstarea lor. Şi, bineînţeles, nu este numai obligaţia statului să aibă grijă de cei în vârstă. Respectul societăţii pentru cei în vârstă care îşi are rădăcinile în cultura unei ţări şi implicit suportul social pentru cei vârstnici afectează calitatea vieţii acestora.

Totuşi, conform Eurostat, România a colectat venituri în valoare de numai 33,5% din PIB anul trecut. În Uniunea Europeană, numai Lituania şi Slovacia au colectat mai puţin decât noi ca procent din PIB. La polul opus stau ţări ca Danemarca cu 55,3% din PIB, Finlanda cu 54,4% din PIB şi Franţa cu 51,8% din PIB. România cheltuieşte numai 36,4% din PIB pe bunuri şi servicii publice. Numai Bulgaria şi Lituania cheltuiesc mai puţin decât noi în Uniunea Europeană. Ţările care încasează mai mult la buget cheltuiesc mai mult pe bunuri şi servicii publice: Franţa cheltuieşte 56,6% din PIB, Finlanda 56,6% şi Danemarca 59,4%. Cu venituri atât de mici, România nu poate cheltui destul pe asistenţă socială şi nu poate oferi o viaţă la nivelul celei din Finlanda (locul 15 în clasamentul calităţii vieţii celor în vârstă) şi Danemarca (locul 17).

Ce este de făcut? O soluţie simplă şi cu efecte pe termen scurt ar fi să faceţi ce am făcut eu: cumpăraţi tot usturoiul şi trimiteţi bătrâna acasă la nepoţi. Dar nu rezolvaţi problema. O soluţie mai bună ar fi ca toţi contribuabilii să îşi plătească impozitul, să avem destui bani pentru a plăti pensii mai mari şi pentru a oferi servicii de calitate pensionarilor. Cumpără usturoiul, pentru că eşti om! Plăteşte impozitele, pentru că eşti cetăţean şi eşti de două ori om astfel!

Ioana Petrescu este consilier al prim-ministrului

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2013

 

 
Cuvinte cheie:
opinie
, ioana petrescu
, cumparare
, cheltuieli
, calitate
, pib
, venituri bugetare
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 90 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (90):
Liliana - 17 iulie 2014, 08:36

Domnisoara Petrescu
Eu nu stiu prea multa economie dar macar atat inteleg. Cu acea reducere de CAS nu sustii tocmai micsorarea impozitelor? Nu despre asta e acest articol? Eu inteleg ca pana sa vina domnul Ponta cu idei populiste nu ai fi votat nici cum asa ceva. Viziunile domnului Ponta substituie mai nou studiile economice?

Dan - 04 martie 2014, 03:13

Si iata,Ioana a ajuns ministru!Vrea sa puna in aplicare teoriile de Harvard intr-o tara cu mentalitate semibananiera...Si va cauta solutii sa combata evaziunea fiscala ,cu orice pret,sa ajunga banii in buzunarele politicienilor!Hotia e la rangul de virtute,fraierii care nu dorm noptile sa-si salveze mica afacere sa se duca dracului sau sa plateasca birul,taxa de smecher pentru nesimtitii care guverneaza tara,,,Putem sta de vorba dupa ce transparenta utilizarii banilor colectati din impozite va fi la nivelul firesc,european(sau american),Altfel,va promitem GREVA FISCALA!

Elena - 11 octombrie 2013, 08:58

Am platit impozite ani de zile. Si ce am primit in schimb? Un * si umilinte de la institutiile statului. Am avut de-a face cu Sectia 26 pilitie Bucuresti si cu primaria sectorului 4, compartimentul asociatii de proprietary. Putrede de interese altele decit ale cetateanului. Tocmai ca nu ar mai trebui sa va platim nici o taxa, cu totii, ca sa nu mai aveti din ce hrani acesti impostori.

Mircea Predut - 09 octombrie 2013, 19:40

Nerusinare. Imi spui tu mie asta care incerc de 3 ani sa fac un business cinstit si de-abia imi ramane de facturi dupa ce va platesc taxele pe care le risipiti pe cadouri pentru prietenii vostri politici. Ati scutit CFR de datorii ca sa-l ia nenea ala care e putred de bogat, pe mine cine ma scuteste ca sa-mi hranesc copiii?

gabriel - 09 octombrie 2013, 16:34

In principiu ai dreptate. O buna colectare a taxelor si impozitelor ar duce la servicii si asistenta sociala mai bune. Dar...
Dar, cand observi cum se cheltuiesc banii publici, cum se "fac" toate licitatile, privatizarile, atribuirile de contrate, te intrebi: de ce sa mai platesc impozite?
Daca ai doi magari, unul care care si unul lenes, pe care-l bati cu biciul si pe care-l incarci suplimentar?
Eu am inchis firma, fiindca m-am saturat! Nu mai produc nimic, asadar zero taxe.
Asadar, cumpara usturoiul, spune-i sefului tau,ca legea insolventei este gresita si bucurati-va de tara asta, cat mai puteti.

gabi_fantana - 09 octombrie 2013, 14:34

Am cam obosit să tot citesc povești de astea manipulatoare și aparent emoționante. A nu se înțelege că nu sunt de acord cu plata taxelor și impozitelor sau a oricăror obligații normale într-o țară. Ceea ce mă dezgustă ,pot spune, este stilul acesta de a arunca cu noroi în oameni mai ales că autoarea articolului, având studii cu greutate nu amărâtele de universități de la noi, ar trebui să realizeze că buba este și în altă parte nu numai la cetățeni. Nu am să intru acum în latura politică dar mă întristează faptul că oameni de vârstă apropiată mie gândesc greșit și mai ales slugarnic. Ca și bătrâna, creionată oarecum amatoricește de autoare, doamna/domnișoara în cauză cerșește bani pentru tabăra dânsei. Mai este un drum atât de lung până să avem politicieni de talia celor din țările citate.... Pe urmă vom vorbi și de oameni, sau mai bine spus autoarea…

Ai picat in plasa scamului balcanic. Felicitari. - 09 octombrie 2013, 14:07

Nu am vrut sa citesc restul articolului, dupa ce am citit primul paragraf!!!!! Pai cum on earth sa tragi concluzii pe baza schemei de inselatorie batranica-usturoi, batranica-flori, etc... Batranica aia castiga mai mult ca mine, care lucrez la multinationala care este. Romania are cea mai mare underground institute of beggary and scam din estul vestul, nodul sudul si centrul oricarui continent. Se studiaza Cardeala, Shmangleala, Smardoiala, taxa de jmecher,etc. Oricum, batranii o duc rau in Ro, dar sufera altfel, nu ies cu usturoiul sa il imbagateasca pe bulibashul care are 70 de batranici la produs prin pietele orasului. Read between the lines, see beyond the obvious. Baba era in Matrix. Tziganu cu mertzanu care aduna uzufructu' era din realitatea reala si adevarata, .

Miha - 09 octombrie 2013, 14:04

Ioana, opreste-te! Nu mai scrie, deocamdata. Scrie numai dupa ce esti in stare sa intelegi problemele in profunzime. Mergi in tara si vorbeste cu oamenii, stai in administratii fiscale si vorbeste cu angajatii, cu oamenii. Scoate nasu' din sondaje facute de fazani si din statistici. Vezi care sunt prioritatile si nemultumirile oamenilor. Analizeaza si situatiile din alte tari. Apoi poti sa incepi sa scrii. Altfel, pentru mine, esti decat o persoana care strica reputatia celor ce au studiat in Ivy league.

semafor galben - 09 octombrie 2013, 13:57

Vreti sa colectati bani mai mult la buget ?
Este foarte SIMPLU.
Reduceti taxele si impozitele, reduceti nenorocitul de TVA de la 24% la 10%-12% si veti colecta de 10 ori mai mult.
Sunteti handicapati toti politicienii sau sunteti chiori si nu vedeti ca din ce puneti mai multe taxe colectati mai putin ?
Dar voi nu vreti sa colectati taxe pentru bunastarea poporului ROMAN, voi vreti bani pentru salariile si afacerile voastre nesimtite.
Se va gasi pana la urma cineva sa va dea pe toti in judecata pentru tradare si politica de exterminare a poporului ROMAN, sau mai rau sa va judece poporul din strada.

stef - 09 octombrie 2013, 13:53

e ok articolul ...DAR nu cred ca e problema ca nu se platesc impozitele sau alte taxe...si nici nu cred ca guvernul nu stie sa distribuie bugetul cum trebuie-
eu cred ca PROBLEMA este de la cei de etnie ROMA care traiesc in romania si profita la maxim de absolut toate avantajele societatii noastre.
Mergeti in spitale si vedeti cati romi sunt acolo care au platit vreodata CAS-ul. Sau cati din ei au platit vreun impozit la primarie...sau pe cei care vand oale in piata ...etc etc..

Allee - 09 octombrie 2013, 13:49

Vreau sa vad o stire cum ca nu stiu ce minister a achizitionat hartie platind cu 20% un pret mai mic pe toc decat la un super market si nu cum se intampla acum platind un pret de 100% mai mare deca daca ar fi cumparat din magazin ! Atunci voi sti ca banii din impozitele mele ajung unde trebuie si nu in buzunarele ipocritilor care ne conduc sau pe la n firme care nu fac nimic decat iau comisioane. Schimbarea tebuie sa vina intai de la varf si nu tot de la amariti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Razvan - 09 octombrie 2013, 13:45

Iertati-ma daca sunt prea direct dar sunteti un pic rupta de realitate. De ce ar plati orice om normal la cap impozite atata vreme cat statul isi bate joc de banii colectati, atata vreme cat pe langa asta, cei care ne conduc sunt niste hoti nemernici care deturneaza fondurile si mai mai ca nu ne si scuipa in fata cu aroganta lor (mi se pare foarte expresiv cazul parlamentarului care invitat fiind in casa presedintelui Alburnus Maior l-a jignit pe acesta intr-un mod foarte grobian...sau Nastase care ne invita sa-i numaram ouale, sau episodul "tiganca imputita" etc). Lor sa le dam mai multi bani pe mana? Din nefericire eu platesc impozite la stat pentru ca lucrez la o companie care respecta legea, daca as putea n-as da nici un leu si n-as vrea ca si compania mea sa dea un leu macar atata vreme cat nu sunt prezentate niste rapoarte ca statul imi cheltuie banii responsabil. Nu sunt de acord cu evaziuna fiscala, dar cand statul te fura, te injura si te scuipa, nu mai exista reguli…

Andreeog - 09 octombrie 2013, 13:44

Foarte faina analiza! iata aici si varianta cu patrunjel in loc de usturoi. as introduce totusi si aspecte care tin de cultural (fara a anula cu nimic indemnul de a cumpara usturoi si de a plati impozitele), treaba este ca pentru un anumit segment de oameni din mediul rural oprirea din activitate este egala cu moartea. intreaga lor viata este concentrata in jurul filosofiei de a duce viata dupa buna randuiala, nu poti sa stai trebuie sa faci tot timpul ceva. stiu exemplul unei batrane care nu vroia sa renunte la gospodaria ei desi copii ar fi putut sa o ia la oras si sa nu fie nevoie sa munceasca. batrana respectiva a inceput sa isi piarda vederea, nu mai putea face treaba asa ca s-a asezat in pat sa moara. http://calatorulsocial.*.ro/2013/01/rolul-patrunjelului-in-riturile-de.html

ion - 09 octombrie 2013, 13:28

e bine ca astfel de oameni, cu harvard, se implica in politica, indiferent de solutii si culoare politica (mru, funeriu, neamtu) e bine sa-i lasam sa-si faca treaba, politicieni copy&paste am tot avut, e bine sa se mai ridice standardele, cat despre solutiile domnisoarei, fara harvard, iti dai seama ca nu doar asta e solutia, dar e o parte a solutiei. o solutie mai pertinenta ar fi sa ca alesii nostri sa se opreasca din furat si din promovat non-valori, cum se spune pestele de la cap se impute, cand vor fi lideri verticali in romania, atunci poti sa-si platesti si impozitul cu inima impacata ca banul se duce unde trebuie

platitor de taxe - 09 octombrie 2013, 13:27

d-ra, dar ce ne ofera statul noua celor care platim ? problema e la banul public acolo se fura ,asta nu ai putut invata la Harvard .Scoala hotiei cu banul public e in Romania,apuca-te de studiat.

XX - 09 octombrie 2013, 13:13

Daca domnisoara ar vedea incasarile bugetare din ultimii 30 d ani cel putin,
ar vedea ca tot pe aici au stat +/- citeva procente.
Daca ar sti , si in SUA exisat o lege "nescris" ca indiferent ce politi fiscale ar face fguverul SUA, in timp tot acelasi procent din PIB se va incasa +/-.
Atuncii ntrebarea se pune:
<B> de ce vrem cu tot dinadinsul sa crestem taxe si impozite, cind mai bine am dramuii puatinii bani pe care ii avem, si cu casp. sa scadem procentajul de spagi din contractele cu statul,etc.
Cu cele mai mici salarii din UE, si cu cele mai mici taxe pe resurse, facem cele mai scumpe strazi?
Hai sa fim seriosi! Nu cred c avrei universitate ciumeaga, va da un raspuns la aceasta "teorie" decit ca:
"furati mai! mai putin!"
si in niciun caz nu vor spune mariti taxe si impozite,etc.
Asta daca cien a terminat ciumeaga Universitate, a terminato pe bune

Sorin Mitrea - 09 octombrie 2013, 11:56

Un articol potrivit mai degraba pentru revistele de femei sau cele care scriu despre povesti incredibile de viata. Publicat in ZF, devine insalubru.

A colecta mai multi bani la bugetul de stat nu inseamna ca poporul o va duce mai bine. Inseamna ca noi vom fi vaduviti abuziv de meritele muncii noastre iar statul va imparti banii colectati catre clientela politica.

Structurile statului sunt atat de corupte incat nu mai poti aplica nici o reforma. Este ca un cancer in stadiu terminal, nu ai ce sa salvezi, trebuie sa moara si sa se renasca.

Pentru ca populatia sa o duca mai bine, implicarea statului si aria de influenta trebuie sa fie minima.

Victor - 09 octombrie 2013, 11:45

Pai pana nu ai o economie puternica nu ai cum sa ai (si) grija de cei care vand usturoi. Daca tu iti propui sa-i strangi de gat din "frageda pruncie ", culegi ce ai semanat.
Impozitele sunt prea mari, mult prea mari. Si se fura prea mult, mult prea mult.
Deci Solutia e simpla: impozite mici si statul lasat cu cat mai putini bani.

Vlad - 09 octombrie 2013, 11:18

Ce simpatic: Doamna Consilier ne indeamna sa platim impozitele fix in momentul in care incurajaza evaziunea fiscala. (adica usturoiul cumparat, TOT, fara bon fiscal)...

nicoleta mihalache - 09 octombrie 2013, 11:16

Nu, solutia NU e sa cumparam noi "usturoiul". Si e o dovada de micime si lipsa de perspectiva. Femeia aceea (adica roman, femeie, pensionar, varsta a 3-a , mediu rural - sa se incadreze in limitele dumneavoastra a muncit cel mai probabil pana acum. Reglementati situatia normelor de CAP "pierdute" pentru oamenii astia; introduceti un prag minim de pensie ca sa nu mai avem oameni care au muncit si au pensie 300 de lei, luati masuri atunci cand ii vedeti pe strada vanzand usturoi sa-i sustineti sa vand ustoroiul ala legal daca vor sa faca ceva - fara sa-i ingropati in taxe pentru o taraba, Plateste TVA 24 % pentru un pumn de usturoi. Apoi mai vorbim. Tocmai ati legifertat o mentalitate a tuturor guvernantilor nostri care ne face sa iesim in strada : "ajutati-va voi intre voi, scapati cum puteti si pompati bani in sistem ..ca noi ne vedem de ale noastre " . Rusine.

Pagini: 1 2 3 4 5

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Închide