ZF 24

Editorialist Reuters: Grecia ar trebui lasata sa intre in faliment, ca sa fie un exemplu

16.02.2010, 17:21 63

Grecia ar trebui lasata sa intre in faliment, pentru ca apoi saisi poata restructura datoriile si sa o ia de la capat, scrie JohnKemp, editorialist Reuters specializat pe energie si materiiprime.

"Salvarea Greciei din faliment ar fi o greseala. Si asta nupentru ca ar afecta credibilitatea zonei euro, ci pentru ca pietelefinanciare ar reveni la comportamentul imoral de dinainte decriza", scrie Kemp. "S-ar perpetua situatia inechitabila siinacceptabila din punct de vedere politic, potrivit careiagarantiile sunt retinute de banci si considerate profit, in timp cepierderile de pe urma creditelor sunt puse in contulcontribuabililor".

Potrivit editorialistului, Grecia ar face tuturor o favoare dacaar declara incapacitatea de plata si ar forta creditorii sarestructureze datoriile. Indiferent de solutia aleasa, viitoruleste sumbru. Amenintarea de a fi eliminat de pe pietele de capitaleste apasatoare. Pierderile importante aferente tranzactiilor cuderivative si evolutia randamentului contractelor de tip creditdefault swap ar conduce la abordarea unui comportament mai prudentpe pietele bancare.
"Salvarea Greciei doar pentru ca toata lumea sa poata pretinde castatul este inca in picioare si la zi cu datoriile nu va facealtceva decat sa adanceasca problemele. Daca disciplina pe piete vafi vreodata restabilita - lucru dorit de toata lumea - atuncicreditorii trebuie sa isi asume pierderile, iar Grecia este un bunpunct de inceput".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO