ZF 24

Efectele fuziunii la nivel european dintre doi giganţi de pe piaţa cimentului: Lafarge şi Holcim vor fi obligate să vândă cel puţin una din fabricile din România

Efectele fuziunii la nivel european dintre doi giganţi...

Autor: Andreea Neferu

08.04.2014, 00:07 851
Cea mai mare transformare a pieţei locale a cimentului din ultimii 15 ani va avea loc în perioada următoare, în condiţiile în care giganţii Lafarge şi Holcim vor fi nevoiţi să vândă cel puţin una din cele 4 fabrici din România, pentru a putea fuziona.

Pe piaţa din România, cele două grupuri au patru fabrici de ciment şi două staţii de măcinare, cu o capacitate instalată totală de aproape 11 milioane de tone, potrivit datelor ZF.

Lafarge şi Holcim, care au investit fiecare câte 700 mil. euro pe plan local, vor fi nevoite să vândă cel puţin o unitate pe plan local pentru a primi avizul autorităţilor concurenţiale în vederea încheierii procesului de fuziune, având în vedere că se vor afla în situaţia în care vor controla aproape două treimi din piaţa locală, spun mai multe surse din piaţă.

Cele două companii au avut în 2012 vânzări cumulate de peste 400 de milioane de euro în România, în contextul în care piaţa locală a cimentului se ridică anual la 600-700 mil. euro.

Deocamdată însă nu este foarte clar dacă şi ce fabrici din România vor fi vândute, însă reprezentanţii celor două grupuri susţin că niciuna dintre capacităţile de producţie de pe plan local nu va fi închisă, ci vor fi vândute unităţi dacă va fi cazul. „Nu vor exista disponibilizări. Dacă autorităţile din domeniul concuren­ţei vor cere cesiuni de active, nu vor exista închideri de fabrici, ci vom vinde din capacităţile de producţie. Vrem să limităm impactul asupra angajaţilor”, au spus reprezentanţii Lafarge.

Cele două companii au pe plan local, în total, între 1.500 şi 2.000 de angajaţi, potrivit datelor ZF.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:
- declaraţia lui Eike Chris­tian Meuter, purtător de cuvânt al gru­pu­lui Hol­cim, despre fuziune şi posibilele vânzări de active
- situaţia activelor din România după fuziune
- ce companii ar putea fi interesate de preluarea unor fabrici ale Holcim şi Lafarge
- opinia lui Valentin Mircea, senior partner al Mircea&Asociaţii, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, despre impactul tranzacţiei asupra pieţei româneşti
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2014
 
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO