ZF 24

EnergoBit reacţionează la investigaţia Consiliului Concurenţei: „Problemele sesizate sunt mai degrabă probleme interne organizatorice ale Transelectrica, nu probleme de concurenţă”

EnergoBit reacţionează la investigaţia Consiliului...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.01.2018, 17:53 504

Furnizorul de echipamente şi servicii pentru domeniul energetic EnergoBit spune că este „surprins” de investigaţia deschisă de Consiliul Concurenţei privind o posibilă practică anticoncurenţială în derularea unor proceduri de licitaţii publice organizate de Transelectrica. Anunţul acestei investigaţii a fost făcut ieri de Consiliul Concurenţei.

„Referitor la procedura de licitaţie privind Staţia Râureni, după cum inclusiv comunicatul de presa al CNTEE Transelectrica S.A. precizează, nici EnergoBit S.A. şi nici ELM Electromontaj Cluj S.A. nu au participat, neexistând practic niciun indiciu care să vizeze societăţile din Grupul EnergoBit. Decizia de a nu participa la această procedură de licitaţie, ca de altfel şi la multe alte proceduri de licitaţie de pe piaţă, a fost luată în mod independent, în baza unor analize interne, fără a exista o concertare sau coordonare cu alţi participanţi concurenţi”, se arată în reacţia Energobit.

„Nu înţelegem surprinderea autorităţii contractante legată de faptul că ofertanţii au licitat preţuri foarte scăzute, în condiţiile în care tocmai autoritatea contractantă a stabilit preţul cel mai scăzut drept criteriu de atribuire a contractului. De asemenea, facem precizarea că Asocierea EnergoBit S.A. – ELM Electromontaj Cluj S.A. a acţionat în mod independent, neexistând nicio comunicare sau corespondenţă între Asociere şi Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A. referitoare la această procedură de licitaţie.”

EnergoBit S.A şi ELM Electromontaj Cluj S.A., în calitate de membră a Grupului EnergoBit sunt suspectate de un eventual comportament anticoncurenţial în cadrul a două licitaţii, şi anume „Retehnologizarea Staţiei 400/110/20kV Domneşti", respectiv „Modernizarea Staţiei Electrice 220/110 kV Râureni".

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost începută în urma unei sesizări făcute de Transelectrica în anul 2016.

Practic, în cadrul celor două licitaţii organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc în urma derulării etapei de licitaţie electronică a fost descalificat pentru că nu a răspuns sau a răspuns incomplet la solicitarea autorităţii contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un preţ mai mare, după cum a spus ieri Consiliul Concurenţei.

„Având în vedere că atât în cazul procedurii de licitaţie pentru Staţia Râureni, cât şi în cea pentru Staţia Domneşti, ambele organizate de CNTEE Transelectrica SA, singurul numitor comun al celor două proceduri de licitaţie este chiar filiala CNTEE Transelectrica S.A., respectiv Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A., considerăm că în realitate problemele sesizate de autoritatea contractantă sunt mai degrabă o serie de probleme interne organizatorice ale CNTEE Transelectrica S.A. şi a filialelor sale, şi nu probleme de concurenţă”, mai spun reprezentanţii EnergoBit.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Businessul EnergoBit a fost fondat la începutul anilor ’90 de trei clujeni – Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal. După aproape două decenii, în 2012, polonezii de la Innova Capital au intrat în afacere şi au controlat compania până anul trecut.

În 2017, EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi furnizori de echipamente şi servicii pentru domeniul energetic, a primit o infuzie de capital de aproximativ 40 de milioane de lei de la cei trei fondatori ai companiei – Ştefan Gadola, Pal Peter şi Ioan Socea. În ur­ma acestei tranzacţii, ei deţin împreună 75% din EnergoBit.

În 2016, EnergoBit a avut afaceri de aproape 200 de milioane de lei (44,4 milioane de euro), în scădere cu circa 30% faţă de anul anterior. Compania a avut în 2016 pierderi de 36,7 milioane de lei (8,2 milioane de euro) şi 582 de angajaţi, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. După preluarea de către Innova Capital, afacerile EnergoBit au scăzut semnificativ, ţinând cont că în 2012 compania din Cluj avea afaceri totale de circa 160 de milioane de euro, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii companiei.

Cea mai importantă cauză a scăderii afacerilor este prăbuşirea pieţei de proiecte de energie regenerabilă, în condiţiile în care EnergoBit a fost implicat în ridicarea mai multor parcuri eoliene şi solare din România. Com­pa­nia a fost nevoită atunci să-şi găsească noi pieţe, astfel că acum este prezentă în ţări precum Republica Moldova, Mun­te­ne­gru şi Ungaria, iar în trecut a dez­voltat proiecte şi în Algeria, Macedonia, Tunisia, Arabia Saudită şi Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO