ZF 24

Ernst&Young: Şomajul ridicat şi exporturile slabe ţin zona euro în recesiune şi în 2013

Autor: Anelis Baciu

20.06.2013, 19:02 125

Evoluţia slabă a exporturilor şi accelerarea ratei şomajului sunt factorii decisivi care vor contribui la menţinerea recesiunii în zona euro şi în acest an, se arată în raportul trimestrialEurozone Forecast al firmei de audit şi consultanţă Ernst&Young.  

Astfel, Ernst&Young anticipează o contracţie cu 0,6% a economiilor din zona euro în acest an, un ritm uşor mai accentuat decât declinul înregistrat în 2012.

Repornirea motoarelor de creştere economică la nivelul zonei euro ar fi posibilă de abia începând cu anul viitor, când estimările indică un avans al produsului intern brut (PIB) de aproape 1%, în timp ce pentru perioada 2015-2017 consultanţii Ernst&Young văd un avans de 1,5% anual.

„Sunt foarte puţine lucruri care ar putea îmbunătăţi creşterea în zona euro pe termen scurt. Reformele structurale care sunt implementate în special la periferie necesită timp pentru a avea un impact asupra PIB-ului. Rata şomajului a crescut mai mult decât ne aşteptam în zona euro, iar acest lucru demonstrează că austeritatea a fost mai dăunătoare pentru economie decât se preconiza iniţial”, a afirmat Marie Diron, Senior Economic Adviser în cadrul Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF).

Potrivit raportului rata şomajului va ajunge la 12,7% în ţările din zona euro în primul trimestru al anului viitor. Cei mai afectaţi de evoluţia slabă a economiilor europene sunt tinerii, media şomajului în rândul acestora situându-se la circa 24% în zona euro, potrivit Ernst&Young.

Raportul semnalează, de asemenea, o schimbare a discursului celor care elaborează politici publice, de la o austeritate fiscală, la încredere în pârghiile fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO