ZF 24

Erste Bank: asteptam o crestere de profit de peste 50%

07.10.2008, 12:13 17

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, estimeaza o crestere a profitului net pe 2008 cu 50%, incluzind banii obtinuti din vinzarea afacerilor din asigurari catre Vienna Insurance - 1,44 mld. euro, a anuntat azi grupul austriac.

Estimarea a fost anuntata in contextul agravarii crizei financiare internationale. Ieri dupa amiaza, Erste acumulase o pierdere de peste 18% pe bursa de la Viena, dupa care scaderea s-a restrins la circa 14%.

Astazi caderea a continuat, pretul unei actiuni coborind sub pragul de 30 de euro in urma unei scaderi de peste 9%. Pretul nu a mai fost atit de jos din 2005, in conditiile in care in ultimele sase luni a alunecat cu peste 60%. Capitalizarea bursiera a ajuns la 10,4 mld. euro, cu aproape 8 mld. euro sub nivelul din 2006.

Rezultatele financiare pe trimestrul III vor fi anuntate pe 30 octombrie.

Erste afirma ca intensificarea turbulentelor pe pietele financiare si subsecventa majorare a spreadurilor de credit au avut un impact negativ asupra rezultatelor din trading ale grupului si vor determina în T3 evaluari negative aditionale în portofoliul ABS/CDO (valori mobiliare la valoare justa si disponibile pentru vinzare) de aproximativ 30 mil.euro. De asemenea, anticipeaza o crestere mai lenta a veniturilor din segmente specifice precum Group Corporates & Investment Banking si Group Markets, si, in consecinta, perspectiva unor venituri mai scazute din trading si comisioane in acest segment, precum si incetinirea cresterii veniturilor din comisioane in Austria.

Totusi, Erste a reusit sa-si consolideze capitalul prin vinzarea asigurarilor: rata de adecvare a capitalului de rang I (tier 1) este aateptata sa atinga aproximativ 8% la sfirsitul anului 2008, in crestere de la 7% la sfirsitul lui 2007.

De asemenea, Erste Group si-a acoperit nevoile de finantare pe termen lung de 5 mld. euro pina in septembrie. Costurile medii s-au situat la aproximativ 35 puncte de baza peste EURIBOR, sub estimarile initiale de 40 puncte de baza.

„Privim administrarea grupului dintr-o perspectiva pe termen lung si de aceea luam masurile adecvate in conditiile curente. De la \nceputul acestei crize fara precedent, in 2007, ne-am consolidat in mod proactiv bilantul, in timp ce am pastrat abilitatea de a performa pe baza potentialului de crestere in regiunea unde activam”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO