ZF 24

Erste Group: 2017 vine cu o creştere a inflaţiei în Europa Centrală şi de Est, dar şi a investiţiilor

Erste Group: 2017 vine cu o creştere a inflaţiei în...

Autor: Roxana Rosu

29.12.2016, 14:28 534

Europa Centrală şi de Est va fi influenţată anul viitor în special de evenimente globale, mai degrabă decât de politicile locale, printre tendinţele aşteptate fiind creşterea inflaţiei în primul trimestru, dar şi majorarea semnificativă a investiţiilor, se arată într-un raport al Erste Group referitor la CEE.

Printre evenimentele care vor marca evoluţia regiunii anul viitor se numără alegerile din Franţa, Olanda şi Germania, dar există şi posibilitatea  organizării de alegeri anticipate în alte ţări.

Pe de altă parte, chiar dacă se observă un anumit euroscepticism în multe zone din regiune, popularitatea statutului de membru  al Uniunii Europene este în continuare solidă şi chiar a crescut în ultimele luni.

Un element important pentru CEE în ultimii ani a fost inflaţia relativ scăzută, situaţie care se schimbă în prezent mai ales din cauza influenţei preţului petrolului. Erste estimează un avans susţinut al inflaţiei în următoarele luni, dar tendinţa se va domoli în restul anului şi nu vom mai vedea creşteri importante ale acestui indicator.

Per total, analiştii băncii mizează pe o rată medie a inflaţiei de 1,3% în 2017, faţă de -0,4% în 2016.

”Nu ne aşteptăm de la nicio bancă centrală din regiune să întărească politica monetară în 2017”, se arată în raport.

Investiţiile s-au menţinut la un nivel scăzut în 2016 la regiune, mai ales din cauza fluxului redus de fonduri europene, dar tendinţa se va inversa în 2017. În majoritatea ţărilor din regiune investiţiile vor fi un motor important pentru creşterea PIB anul viitor, Erste estimând un avans al investiţiilor cuprins între 3,4% şi 7% în CEE.

În ceea ce priveşte creşterea economică din 2016, unele ţări încheie anul cu rezultate sub estimările iniţiale (Polonia, cu doar 2,5%, Cehia cu 1,9% şi România cu 4,4% faţă de 5,2% din cauza relaxării fiscale), dar se observă îmbunătăţiri ale condiţiile economice în Croaţia (2,7%) şi Serbia (2,6%).

Per total, pe fondul rezultatelor sub aşteptări din Polonia, Erste şi-a redus prognoza pentru Europa Centrală şi de Est la o creştere medie de doar 2,4% în 2016 ( de la 2,8% estimat anterior) şi de 3% anul viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO