ZF 24

Exclusiv online - Un alt indicator de subdezvoltare a Romaniei: Doar 1% din deseuri se recicleaza

22.03.2010, 00:00 51

Romania si Bulgaria sunt singurele tari din Uniunea Europeanaunde deseurile nu se recicleaza, ci sunt aruncate integral lagroapa de gunoi, arata datele biroului european de statisticaEurostat.

Spre exemplu, in Austria, 69% din deseurile municipale (hartie,carton, sticla, deseuri menajere) au fost reciclate sau utilizateca ingrasamant biodegradabil la nivelul anului 2008, in Germania -65%, in Belgia - 60%, in Olanda - 59%.

In Bulgaria insa, procentul este zero, iar in Romania este de1%.

La nivelul intregii Uniuni Europene, in anul 2008, aproape douatreimi din deseurile municipale au fost reciclate, utilizate caingrasamant biodegradabil sau incinerate, si doar 40% au fostaruncate la groapa de gunoi (landfill, - engl.).

Potrivit "Planului de Gestionare a Deseurilor in MunicipiulBucuresti", realizat in martie anul trecut si publicat pe site-ulPrimariei Bucuresti, Romania ar fi trebuit sa revalorifice in 2009o pondere de 45% din totalul ambalajelor puse pe piata, urmand cain 2013, ponderea sa urce la 60%, pentru a ne alinia la standardeleeuropene.

In mediul rural, serviciile de salubritate sunt aproapeinexistente, tot gunoiul ajungand in mediul inconjurator: pe campsau pe ape.

In acelasi timp, doar sapte milioane de romani au acces lastructurile de colectare selectiva. Aceste structuri se afla inprezent in stadiul de "programe pilot" pentru obisnuireapopulatiei. Potrivit estimarilor, sub 10% din deseurile municipaledin Capitala sunt adunate selectiv in vederea reciclarii.

"Mai duc la Brasov, de unde sunt eu, hartie la reciclat. Sibaterii in containerele speciale din marile magazine. La metrou nuse respecta deloc, cred ca pur si simplu unii oameni au probleme ina identifica ce e hartie si ce nu. Ar fi bine sa fie amenzi pentrucei care nu arunca gunoiul selectiv, ca in alte tari, dar trebuiecreata si infrastructura. Daca le separi, si vine REBU (o firma desalubrizare -n.r.) cu o masina si tot ce ai pus tu separat amestecaintr-o vidanjera, degeaba", spune Raluca Banciu, office assistantla un ONG.

In Capitala, de colectarea selectiva se ocupa firma Rosal Grupin sectorul 3, firma Urban in sectorul 6, iar firma Rebu insectoarele 1 si 4. De asemenea, Rosal Grup si Urban detin fiecarecate o statie de sortare a deseurilor.

Rosal Grup a avut in anul 2008 o cifra de afaceri de 35 milioanede euro, iar Urban a avut o cifra de afaceri de 83,5 milioane deeuro, potrivit datelor Ministerului de Finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO