ZF 24

Exim Banca Românească a rămas în numai doi conducători executivi, Traian Halalai şi Cristian Şaitariu, acestia primind din partea actionarului principal, Ministerul Finanţelor, un mandat provizoriu de doar 5 luni. 3 vicepreşedinti au plecat, iar la nivelul Consiliului de administraţie au primit mandate provizorii doar 5 din 9 membri

Exim Banca Românească a rămas în numai doi...

Autor: Claudia Medrega, Cristian Hostiuc

24.10.2023, 14:23 6219

Exim Banca Românească (fosta EximBank), care este deţinută de stat prin Ministerul Finanţelor, a rămas în doar 2 conducători executivi – Traian Halalai, în calitate de preşedinte executiv, şi Cristian Şaitariu, vicepreşedinte, aceştia având noi mandate de doar 5 luni, - din cei 5, iar la nivelul Consiliului de Administraţie din 9 membri au fost confirmaţi doar 5.

Lucian Anghel, Florian Kubinski şi Oana Ilie, care au fost vicepreşedinţi executivi, nu au primit un nou mandat sau s-au retras ei.

Conform unor surse de pe piaţa bancară, Lucian Anghel va merge la Libra Bank, iar Florian Kubisnki la Banca de Dezvoltare.

Mandatul conducerii Exim Banca Românească, care a intrat în top 10 după ce EximBank a cumpărat Banca Românească, expira în octombrie iar Ministerul Finanţelor în calitate de principal acţionar trebuia să facă noile numiri.

Din cauza unor neclarităţi legate de legea 109 privind mandatele la băncile de stat s-a mers pe varianta prelungirii pe 5 luni a mandatului conducerii băncii până la clarificarea situaţiei.

ZF a întrebat Ministerul Finanţelor care este situaţia conducerii Exim Banca Românească şi a primit următorul răspuns:

„În şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor din data de 06.10.2023 s-a acordat un mandat cu caracter provizoriu de 5 luni membrilor executivi şi neexecutivi ai Consiliului de administraţie al Exim Banca Românească, acesta urmând să expire în luna martie 2024.”

Exim Banca Românească a transmis pentru ZF că nu  face „niciun comentariu referitor la subiectul menţionat.“

Traian Halalai conduce de peste un deceniu EximBank, fiind numit în perioada guvernuului Ponta.

n timpul mandatului lui Halalai EximBank a reuşit să cumpere Banca Românească ajungând astfel de poziţia 8 în piaţă.

La finalul anului 2022 Exim Banca Românească avea active de aproape 23 mld. lei şi o cotă de piaţă de 3,27%.

 

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO