ZF 24

EY: Planul de divizare a cunoscutei firme de audit şi consultanţă a eşuat

EY: Planul de divizare a cunoscutei firme de audit şi...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.04.2023, 14:19 379

Divizia americană a EY va demara un program de reducere a costurilor în valoare de 500 de milioane de dolari, după ce opoziţia sa a dizolvat planurile de divizare istorică a reţelei de companii Big Four, scrie Financial Times.

Liderii din SUA au prezentat o nouă strategie într-o notă adresată partenerilor, trimisă la scurt timp după ce comitetul executiv global al EY a declarat marţi că renunţă la ambiţiile de a diviza activităţile de consultanţă.

Prăbuşirea planului, care ar fi marcat cea mai mare reorganizare a industriei contabile din ultimele peste două decenii, a împins firma globală într-o nouă perioadă de incertitudine.

Memorandumul adresat partenerilor din SUA - semnat de Julie Boland, managing partner în Statele Unite, şi de restul comitetului executiv din SUA - susţinea că există o raţiune strategică pentru divizarea afacerii într-un anumit mod în viitor.

Cu toate acestea, decizia de a renunţa la divizarea planificată, care a primit numele de cod „Project Everest" şi la care s-a lucrat mai mult de un an, ar permite EY să se concentreze pe eliberarea de capital pentru investiţii şi să continue reformele de guvernanţă care au fost puse în aşteptare, se spune în document.

În principal, firma americană va acţiona pentru a „accelera procesul decizional, a raţionaliza responsabilitatea şi a reduce complexitatea operaţională". Fără a oferi detalii, nota a precizat că „agenda de simplificare din SUA va începe imediat... generând economii de 500 de milioane de dolari în SUA în următoarele 12 luni".

Firma EY din SUA reprezintă 40% din veniturile globale ale EY, care au fost de 45 de miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în iunie 2022. EY funcţionează ca o reţea globală de firme membre, iar orice divizare ar fi avut nevoie de aprobare pentru fiecare ţară în parte.

Alte firme Big Four au încercat să reducă la rândul lor costurile în SUA după ce creşterea afacerilor lor de consultanţă a încetinit brusc în ultimul an.

KPMG a anunţat că va concedia aproape 2% din forţa sa de muncă din SUA, iar personalului de consultanţă al Deloitte i s-a transmis să se aştepte la evaluări mai dure ale performanţelor, care vor duce la disponibilizarea mai multor persoane decât în anii precedenţi, potrivit unor persoane direct implicate în problemă.

Memorandumul conducerii EY SUA a promis noi investiţii în activitatea de audit şi în practica fiscală care s-a aflat în centrul disputelor legate de proiectul Everest. 

Directorul general global al EY, Carmine Di Sibio, a apreciat planul de divizare ca pe un „drum demn de parcurs" pentru restul carierei lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO