ZF 24

Finanţele resping pentru prima dată în şase luni toate ofertele la o licitaţie de obligaţiuni

Finanţele resping pentru prima dată în şase luni...

Autor: Marius Oncu

04.08.2014, 15:25 669

"Ministerul Finanţelor Publice respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR), administratorul pieţei primare a titlurilor de stat.

Ministerul a primit oferte totalizând 779,8 milioane de lei pentru obligaţiuni, emise pe cinci ani, cu scadenţă în iunie 2019.

Emisiunea de obligaţiuni a fost lansată în februarie, iar cel mai recent statul s-a împrumutat prin vânzarea acestor titluri la mijlocul lunii iulie, la un randament mediu de 3,3% pe an.

Până în prezent, Ministerul Finanţelor a împrumutat prin această emisiune 3,32 miliarde de lei.

Finanţele aveau programată pentru marţi o nouă redeschidere a emisiunii, printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia ministerul intenţiona să accepte numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma licitaţiei de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară era de 90 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat la sfârşitul lunii iulie un plan de împrumuturi pentru august de 3,245 miliarde de lei de pe piaţa internă prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, la care se adaugă obligaţiuni denominate în euro în valoare de 250 de milioane de euro.

Costurile la care statul se împrumută prin vânzarea de obligaţiuni au scăzut în ultima perioadă, evoluţie datorată interesului mai ridicat al investitorilor străini, ca urmare a informaţiilor privind includerea datoriei României într-un indice JP Morgan al statelor recomandate investitorilor.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 25,738 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO