ZF 24

Florin Luca, noul director de HR al KazMunayGas Internaţional: Reluăm angajările. Căutăm 500 de persoane anul acesta, în special în zona de retail şi inginerie

Florin Luca a preluat conducerea politicilor de resurse umane ale grupului în urmă cu trei luni, înlocuind-o pe Anneliese Anghel, care a stat mai mult de trei ani în companie. De-a lungul carierei, Florin Luca s-a mai aflat în poziţia de a gestiona resursele umane ale unei multinaţionale, fiind director de HR al BRD timp de patru ani şi apoi deputy HR director al dviziei de retail banking din cadrul băncii-mamă din Franţa. El a făcut parte în ultimele şapte luni şi din consiliul de administraţie al Tarom.

Florin Luca a preluat conducerea politicilor de resurse umane ale grupului în urmă cu trei luni, înlocuind-o pe Anneliese Anghel, care a stat mai mult de trei ani în companie. De-a lungul carierei, Florin Luca s-a mai aflat în poziţia de a gestiona resursele umane ale unei multinaţionale, fiind director de HR al BRD timp de patru ani şi apoi deputy HR director al dviziei de retail banking din cadrul băncii-mamă din Franţa. El a făcut parte în ultimele şapte luni şi din consiliul de administraţie al Tarom.

Autor: Corina Mirea

12.05.2014, 21:20 1590

KazMunayGas Internaţional, fostul grup Rompetrol, şi-a propus să recruteze peste 500 de oameni până la finalul anului, depăşind astfel pragul de 6.000 de angajaţi în România. Kazahii vor „vâna“ în următoarele luni candidaţi pentru zona de retail, în special, ca urmare a planului de deschidere a 14 noi benzinării în România în acest an, dar vizează şi oameni pentru poziţii de inginer.

„Anul acesta vrem să angajăm circa 700 de persoane la nivel de grup, din care mai mult de 500 vor fi în România. Ne vom concentra în special pe zona de retail unde avem nevoie de 170 de persoane pentru deschiderea a 14 noi benzinării şi de 200 de oameni, în special ingineri, pentru cea de servicii industriale. Sigur că vizăm şi specialişti în zona de producţie-rafinare, în domeniul financiar, în marketing sau IT“, spune Florin Luca, directorul de HR al grupului KazMunay­Gas Internaţional, care are mai mult de 7.600 de angajaţi în 12 ţări.

El a preluat conducerea politicilor de resurse umane ale grupului în urmă cu trei luni, înlocuind-o pe Anneliese Anghel, care a stat mai mult de trei ani în companie. De-a lungul carierei, Florin Luca s-a mai aflat în poziţia de a gestiona resursele umane ale unei multinaţionale, fiind director de HR al BRD timp de patru ani şi apoi deputy HR director al dviziei de retail banking din cadrul băncii-mamă din Franţa.

Odată cu cele 500 de noi recrutări planificate de companie pentru acest an pe piaţa locală, KMG Internaţional va depăşi numărul de salariaţi pe care grupul îi avea în România în urmă cu doi ani, recuperând din golul lăsat în urmă de criză (numărul de angajaţi de pe plan local a scăzut cu peste 2.000 de persoane în ultimii şase ani, potrivit informaţiilor furnizate de companie).

„În ultimii ani, grupul a abordat o strategie de optimizare a activităţilor prin modernizarea capacităţilor de producţie şi automatizarea lor, astfel încât capacitatea de producţie pe zona de rafinare să crească, iar costurile să se reducă. Am optimizat şi anumite procese la nivel de grup, astfel că unii angajaţi fie au fost externalizaţi, fie relocaţi sau restructuraţi. Ulterior, am crescut însă ponderea unităţilor de vânzări pe zona de retail, iar acum, deşi continuăm cu procesul de optimizare, am trecut şi la o creştere organică. De aceea, vom recruta mult în anii următori“, explică Florin Luca.
 

Se găsesc greu ingineri

Deşi grupul are un brand puternic şi salariile din industria petrolieră locală sunt mult peste cele de la nivelul economiei (venit mediu în jur de 4.000 de lei net pe lună faţă de 1.700 de lei, potrivit datelor de la INS), executivul spune că există poziţii pentru care candidaţii se găsesc destul de greu.

„Există o presiune pe anumite posturi, în special pe cele de ingineri din zona de producţie şi de servicii industriale, dinspre ţările din Europa de Vest, Orientul Mijlociu sau China. Unii candidaţi sunt atraşi de astfel de regiuni din anumite considerente (salariu, condiţii sociale), ceea ce ne creează dificultăţi. Găsim greu ingineri proiectanţi, automatişti, supervizori pentru operaţiuni de teren, oameni pentru funcţii de suport în audit, financiar, IT sau achizţii şi ingineri care să ştie limba rusă (avem sute de ingineri de trimis în Kazahstan). Situaţia este însă sub control“, mai spune el.

Florin Luca precizează însă că, deşi criza a oprit „galopul“ creşterilor salariale de acum opt sau zece ani, presiuni există şi pe salarii, mai ales pentru anumite poziţii care se găsesc mai greu (cum este exemplul celor menţionate anterior). Astfel, cu cât un post este mai greu de ocupat, cu atât şi presiunea pe oamenii de resurse umane creşte atunci când trebuie să stabilească pachetele salariale, lucru valabil pentru mai multe industrii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO