ZF 24

Florin Pogonaru, preşedinte Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România: La nivel politic, trebuie să identificăm mecanismele care creează în permanenţă dezechilibre. Am fost printre primii la care Bruxelles-ul a sesizat deficit excesiv, sunt mecanisme care vor crea rupturi în permanenţă

Florin Pogonaru, preşedinte Asociaţia Oamenilor de...

Autor: Miruna Diaconu

15.09.2023, 12:27 149

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, spune că decidenţii politici trebuie să identifice mecanismele care duc la un dezechilibru economic şi fiscal.

România are printre cele mai mari deficite bugetare din Europa, iar revoluţia bugetară este necesară în contextul în care cheltuielile bugetare sunt prea mari, în timp ce veniturile sunt prea mici pentru a susţine bugetul.

„La nivel politic, trebuie să ajungem să identificăm mecanismele care creează în permanenţă dezechilibre. Problema noastră, motivul şi pentru care am fost printre primii la care Bruxelles-ul a sesizat că e deficit excesiv, este faptul că avem mecanisme care vor crea rupturi în permanenţă. Dacă nu adresăm aceste dezechilibre între taxarea muncii şi taxarea capitalului, vor fi lobby-uri foarte puternice”, spune Florin Pogonaru, în cadrul conferinţei de lansare a a studiului Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact, realizat de The Tax Institute, un think tank recent lansat pe zona de fiscalitate.

Mai mult, economia României se bazează pe consum şi nu pe investiţii, ceea ce face ca valoarea adăugată să nu existe.

„Trebuie stimulată creşterea pe bază de investiţie, nu pe bază de consum. Haideţi să ne uităm la cum să creştem PIB-ul pe vază de investiţii, pe valoare adăugată”, mai spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO