ZF 24

Grecia are un singur miliardar in euro: Spiros Latsis

17.02.2010, 23:59 393

Cei mai bogati greci au in general afaceri in sectorul naval,industrial dar si de telecomunicatii, insa numai unul dintreacestia poate fi numit miliardar in adevaratul sens al cuvantului. Potrivit FinancialMirror.com, Spiros Latsis avea in decembrie anultrecut o avere estimata la circa 2,6 mld. euro, construita pe bazaunor afaceri in domeniul financiar, petrolier, naval si imobiliar.Latsis, care detine un doctorat obtinut la London School ofEcobomics, a fost numit la finalul lui 2008 membru al consililuluidin cadrul Institutului de Studii Avansate Princeton.

Printre companiile in cadrul carora miliardarul grec detineparticipatii considerabile se numara banca EFG, prezenta si inRomania prin intermediul Bancpost, dar si Hellenic Petroleum, ceamai importanta companie de rafinare a petrolului din Grecia. Tatalsau, de la care a mostenit averea, a fost un armator elen foarterespectat, din generatia legendarilor Stavros Niarhos si AristotelOnassis.

Latsis se poate lauda cu prietenia mai multor lideri de taliemondiala. In timpul Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004, el aoferit intreaga sa flota de iahturi pentru a fi pusa la dispozitiaunor personalitati politice precum actualul premier rus VladimirPutin sau fostul presedinte american George Bush. Anterior, i-aavut drept oaspeti pe Mihail Gorbaciov, Margaret Thatcher sau BorisEltin.

In ierarhia celor mai bogati greci urmeaza familiile Canalleopoulossi Papalexopoulos, cu o avere cumulata de 607 mil. euro si afaceriin industria cimentului, si Vardis Vardinogiannis, care detine 560mil. euro si activitati in sectorul petrolier, naval si inindustria media. Acesta din urma este tatal lui GiannisVardinogiannis, principalul actionar al clubului de fotbalPanathinaikos. Nicos si Evangelos Stassinopoulos se situeaza pepozitia a patra in topul celor mai bogati greci, iar avereaacestora se ridica la putin peste 400 mil. euro. Lista estecompletata de Ioannis Costopoulos, care detine 335 mil. euro siafaceri in domeniul bancar.
Printre cei mai bogati englezi si americani cu descendenti greci senumara si cantaretul George Michael si actrita Jennifer Aniston, cuaveri de 90 mil. lire sterline (103 mil. euro), respectiv 160 mil.dolari (117 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO