ZF 24

În ce să-ţi investeşti banii în 2014: acţiuni, obligaţiuni corporative sau depozite bancare?

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Chirileasa

11.12.2013, 22:19 5472

Acţiunile principalelor companii listate pe bursa de la Bucureşti le-ar putea aduce investitorilor randamente din dividende cuprinse între 5% şi 28%, în următorul an, iar brokerii mizează şi pe evoluţii pozitive ale cotaţiilor.

Astfel, acţiunile se anunţă din nou câştigătoare în faţa obligaţiunilor corporative, care aduc în prezent câştiguri cuprinse între 4,5% şi 6,5% pe an. De­po­zitele bancare nu plătesc acum dobâzi mai mari de 4-5% pe an. De la începutul anului, indicele BET al celor mai importante zece companii de pe bursă a crescut cu 21%, iar luând în calcul şi dividendele distribuite de companiile din BET, randamentul depăşeşte 25%. Un depozit ar fi adus de la începu­tul anu­lui un câştig de maximum 6%.

„În momentul acesta cred că o pondere majoritară, de peste 50%, s-ar merita să fie plasată pe bursă, având în vedere că acţiunile româneşti sunt în continuare subevaluate faţă de acţiunile de pe pieţele din jur, dar şi faţă de nivelurile istorice din urmă cu 5-7 ani. Dobânzile la depozite sunt foarte reduse şi ne aşteptăm să mai scadă uşor, însă mult mai important mi se pare faptul că nivelul acesta redus se va menţine o perioadă lungă, de cel puţin 2-3 ani“, a declarat Mihai Alexa, manager de portofoliu la societatea de administrare a investiţiilor (SAI) Broker Cluj.

Oferta de obligaţiuni lansată ieri de Transelectrica este o bună alternativă pentru cei care vor să iasă din depozite, dar nu au curaj să investească în acţiuni. Obligaţiunile Transelectrica oferă o dobândă între 5,4% şi 6,4% pe an.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO