ZF 24

Influenţa operatorilor din Orientul Mijlociu continuă să crească pe bătrânul continent: Saudi Telecom cumpără o participaţie de 2,25 miliarde de dolari la compania spaniolă Telefonica

Influenţa operatorilor din Orientul Mijlociu continuă...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.09.2023, 15:31 91

Saudi Telecom Co. preia o participaţie de aproape 10% din acţiunile companiei spaniole Telefonica SA pentru aproximativ 2,25 miliarde de dolari, în condiţiile în care operatorul cu sediul la Madrid, aflat în dificultate, se pregăteşte să elaboreze o nouă strategie de creştere viitoare, scrie Bloomberg.

Compania controlată de guvernul saudit a cumpărat aproximativ 569,3 milioane de acţiuni şi foloseşte o serie de instrumente financiare care îi vor conferi în total o participaţie de 9,9% în Telefonica, odată ce va fi aprobată de autorităţile de reglementare, potrivit unui document postat marţi. Tranzacţia a fost finanţată cu o combinaţie de resurse proprii ale companiei şi datorii bancare. Certificatele americane de depozit ale Telefonica au crescut cu 2,05% marţi la New York.

Achiziţia va atrage cu siguranţă atenţia guvernului spaniol, care consideră Telefonica drept o companie de importanţă strategică, care operează o infrastructură esenţială pentru apărarea şi securitatea naţiunii. Achiziţiile de participaţii mai mari de 5% pot necesita aprobarea cabinetului ţării. Operatorul a menţionat de mult timp două bănci spaniole, CaixaBank SA şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ca investitori ancoră, iar acestea deţin împreună mai puţin de 10% din companie.

Saudi Telecom a precizat într-o declaraţie că nu intenţionează să obţină controlul sau să preia o participaţie majoritară la Telefonica. 

Achiziţia vine în contextul în care preşedintele executiv al Telefonica, Jose Maria Alvarez-Pallete, se pregăteşte să prezinte o nouă strategie pentru compania sa în cadrul unei întâlniri din noiembrie, prima zi de piaţă de capital a companiei din ultimul deceniu. Pallete, care deţine funcţia de conducere din aprilie 2016, s-a luptat ani de zile să atragă investitori şi să crească semnificativ profiturile în Spania, cea mai mare piaţă a firmei. Acţiunile s-au prăbuşit cu aproximativ 60% de când a preluat funcţia.

Participaţia Saudi Telecom subliniază, de asemenea, influenţa tot mai mare a operatorilor din Orientul Mijlociu în Europa. Emirates Telecommunications Group din Abu Dhabi a devenit cel mai mare acţionar al Vodafone Group Plc şi a fost de acord să plătească 2,4 miliarde de dolari pentru o participaţie de control în unele dintre activele PPF Telecom Group din Europa de Est - parte a unui mandat guvernamental de a căuta tranzacţii oportuniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO