ZF 24

ING Bank: Creşterile salariale mari, precum cea planificată pentru salariul minim în ianuarie, lasă exportatorii şi leul vulenerabili

ING Bank: Creşterile salariale mari, precum cea...

Autor: Marius Oncu

11.08.2015, 11:37 694

Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit în prima jumătate a anului la 3,3 miliarde de euro, după ce doar în luna iunie a urcat cu 29,4%, în contextul accelerării importurilor mai rapid decât au avansat exporturile.

Având în vedere condiţiile din piaţa muncii, reducerea TVA la alimente în iunie şi aşteptările pentru o scădere a TVA în ianuarie 2016, pe termen mediu ne putem aştepta la o creştere "solidă" a importurilor, se arată într-un raport al băncii.

În timp ce importurile au crescut anual cu 14,4% în luna iunie, exporturile au urcat cu 12,4%. Cererea pentru bunurile produse în România a fost bună, atât din statele membre UE, cât şi din cele din afara spaţiului comunitar.

Evoluţia bună a exporturilor "s-ar putea dovedi o excepţie", în contextul înrăutăţirii încrederii consumatorilor în unele economii ale zonei euro în ultimele luni, dar şi al dificultăţilor unor parteneri comerciali importanţi din afara UE, notează banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO