Business Internaţional

Integrarea globala, cauza boom-ului imobiliar din SUA

13.10.2006, 21:20 26

Marea explozie a preturilor pe piata imobiliara americana, brusc amortizata in ultimele luni, a fost declansata de accentuarea integrarii globale, si nu de relaxarea politicii monetare, sustine Alan Greenspan, fost sef al Fed.
"Cauza este mai degraba caderea zidului Berlinului, si nu politica monetara dusa de banca centrala in ultimii ani."
Greenspan este de parere ca prabusirea comunismului in Europa de Est si trecerea catre economia de piata in China si in alte regiuni aflate in curs de dezvoltare "a invadat piata cu mana de lucru foarte ieftina".
Aceasta a dus la scaderea inflatiei si ratei dobanzilor pe termen lung, determinand diminuarea atat a ratei reale a dobanzilor, cat si a riscurilor inflationiste. In concluzie, "valoarea reala de piata a bunurilor imobiliare a crescut mai repede decat valoarea PIB-ului".
In opinia lui Greenspan, "epuizarea sistemului a facut ca nimeni sa nu isi mai permita cumpararea unei case". Dar tot el sustine ca momentul critic resimtit de intreaga piata imobiliara a fost deja depasit.
Intrebat de ce nu a incercat sa mareasca rata dobanzilor la sfarsitul anilor '90 pentru a domoli avantul tehnologic reflectat in evolutia bursiera, fostul presedinte al Fed a spus ca "am mai incercat asta o data, in '94-'95, si am esuat". El a declarat ca inasprirea politicii monetare din acei ani a avut un "impact naucitor" si nu a imbunatatit cu nimic cotatiile bursiere.
"Nu am intrerupt acel avant, ba dimpotriva, l-am intensificat", spune el. "Bursa a avut o evolutie constanta in timpul constrangerii politice monetare, iar atunci cand dobanzile au revenit la normal, aceasta a luat din nou amploare. Ne-am dat seama ca Fed nu poate face nimic pentru a ameliora aceasta situatie."
Acelasi Greenspan declara ca "pentru a inhiba acest avant ar fi trebuit sa inasprim politica monetara atat de mult incat am fi daunat intregii economii. Rate ale dobanzilor de 10%-12% ar fi fost catastrofale".
Tot el aminteste de dezvoltarea domeniului energetic, idenificand lipsa surplusului de capacitate ca o sursa importanta a volatilitatii preturilor.
"Excesul de capacitate a disparut complet. In aceste conditii, orice discontinuitate a ofertei se poate rasfrange la nivelul preturilor. De asemenea, nu putem trece cu vederea alti factori precum riscul atacurilor teroriste sau speculatiile financiare care isi lasa amprenta asupra evolutiei acestora."
Greenspan apara rolul fondurilor de hedging, despre care afirma ca au facut un mare beneficiu prin investitiile din zona petrolului. "Acestea si-au construit portofoliul, asa ca ofertele s-au imputinat, iar preturile au inceput sa scada, chiar daca cererea de petrol la nivel global ramane constanta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO