ZF 24

Investiţiile străine au frânat în februarie

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

14.04.2014, 00:03 52

România a reuşit să atragă în februarie investiţii străine directe (ISD) de doar 36 mil. euro, nivelul minim al ultimelor 12 luni, cu toate că semnalele venite de la cei mai importanţi indicatori macro au fost pozitive la început de an, iar analiştii au început să-şi îmbunătăţească estimările privind creşterea economică din 2014 spre 3-3,5%. Creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe şi îm­bunătăţirea absorbţiei fondurilor europene sunt foarte im­por­tante pentru perioada următoare având în vedere depen­denţa economiei de capitalul extern, după cum au tot repetat analiştii. România este dependentă de capitalurile stră­ine pentru finanţarea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, dar şi pentru rostogolirea datoriei externe. În ciuda revigorării economiei, Româ­nia nu a devenit mai atractivă în ochii investitorilor străini.

Volumul ISD-urilor re­flec­tă atât atractivitatea me­diu­lui de afaceri autohton, cât şi percepţia in­ves­titorilor stră­ini, evoluţia eco­no­miei fiind unul dintre indicatorii ana­lizaţi. Totodată, activita­tea in­vestiţională este corelată şi cu aver­siu­nea faţă de risc la nivel internaţional.

Pe ansamblul primelor două luni ale acestui an valoa­rea inves­ti­ţiilor străine a ajuns la 282 mil. euro, cu 35,6% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital au însumat 375 mil. euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare netă negativă, de 93 mil. euro.

Anul trecut investiţiile străine au totalizat 2,7 mld. euro, în creştere cu aproape 27% faţă de 2012 atingând maximul ulti­milor patru ani.

În 2012, investiţiile străine au crescut pentru prima dată de la începerea crizei, cu 18,7%, la 2,14 mld. euro. Anul de graţie a fost 2008, când investiţiile străine au atins un maxim de 9,5 mld. euro, după care au urmat trei ani de căderi continue.

Investiţiile străine au reuşit să acopere în primele două luni din 2014 deficitul de cont curent, care a ajuns la 102 mil. euro. Evoluţia contului curent al balanţei de plăţi din a fost influenţată de majorarea deficitului înregistrat de balanţa veniturilor şi de balanţa comercială, precum şi de reducerea surplusului înregistrat de balanţa transferurilor curente.

Balanţa veniturilor a înregistrat un deficit în creştere cu 195 mil. euro, la 783 mil. euro, iar cea comercială cu 28 mil. euro, la 201 mil. euro. Pe de altă parte, surplusul balanţei transferurilor curente s-a redus cu 86 mil. euro, la 507 mil. euro. În primele două luni din 2013 s-a înregistrat un excedent de cont curent de 177 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO