ZF 24

Istoria tradarilor dupa Duca. Sala Duca. Cum va sfarsi concubinajul dintre PDL si PSD: iubire sau tradare?

Presedintele PSD, Mircea Geoana (CS), alaturi de presedintele PDL, Emil Boc (CD), semneaza Parteneriatul PDL - PSD pentru Romania, in Bucuresti, duminica, 14 decembrie 2008. Parteneriatul pentru Romania prevede ca PSD si PDL vor elabora, in termen de 3 zile de la semnare, Programul de guvernare, cu masurile anticriza, ce va fi adoptat in maxim 2 zile de forurile statutare ale celor doua parti si ca cele doua formatiuni vor avea candidati proprii la Presedintia Romaniei.
14.12.2008, 20:23 23

In 2004, la sala Duca din Palatul Parlamentului, Adrian Nastase si liderii PSD au simtit neputinta dupa ce reprezentantii PC (pe atunci PUR) si UDMR au refuzat sa se prezinte la o ceremonie de semnare a unui protocol de guvernare pentru patru ani. Istoria a fost scrisa atunci printr-o tradare, Alianta D.A intrand la guvernare cu fostii parteneri ai social-democratilor.
Astazi, la aproape patru ani de la parafarea tradarii, un nou protocol a fost semnat, fara “defectiuni”, insa sentimentul promiscuitatii nu parasise sala Duca.
Cum altfel, daca oamenii lui Boc, cu spatele la masa unde avea sa fie semnata intelegerea intre PSD si PD-L, il ascultau pe strategul PSD Viorel Hrebenciuc care “devoala” razand in hohote stratagema prin care Alianta D.A. a pierdut presedintia Senatului si Camerei Deputatilor in 2004: l-a invatat pe Cozmin Gusa, pe atunci lider de grup al PD la Camera, sa ii retraga pe parlamentarii Aliantei din sala: astfel PD si PNL au pierdut ocazia de a vota, iar Nastase si Vacaroiu au ajuns presedinti.
“Daca nu era Gusa, eu eram de acum patru ani presedinte la Senat”, raspunde rastit Radu Berceanu (PD-L). Dar isi regaseste insa zambetul formal la provocarile lui “Hrebe”, in vreme ce partenerul de discutie, vicele PD-L Valeriu Stoica priveste fix in fata, de parca ar fi vazut un mort. Il intreb pe Stoica cum ramine in conditiile acestea cu reconstructia dreptei, proiectul sau de suflet,. Isi fixeaza ochii asupra mea si imi spune sec: Va invit la primavera sa discutam! Ce credeti, ca are vreo legatura ca noi suntem de dreapta si ei sunt social-democrati? Se opreste dupa ce in sala intra Miron Mitrea, negru la expresie si la costum, care da mina cu cativa “parteneri” apoi iese sa fumeze o tigara “slim” pe hol cu ziaristii: Nu imi trebuie functie, spune tragand cu sete din tigara minuscula, care abia se tine intre degetele fostului ministru. In traducerea ziaristilor, e clara treaba, nu are sanse sa preia din nou Transporturile, asa cum isi doreste.
Vad in jurul meu valuri de costume negre care intra in sala in care avea sa fie semnat “Parteneriatul pentru Romania” – parca e inmormintare. Fac nota discordanta butonii aurii lui lui Hrebenciuc si Mitrea.
“E un moment istoric, demn”, remarca plin de ironie noul senator PD-L Constantin Croitoru.
Intr-un colt ferit se retrag Radu Berceanu si Romeo Raicu – o fosta victima a minerilor si un fost revolutionar. Berceanu, care a luat bataie de la mineri la Universitate pentru ca avea barba, imi explica cum sta treaba cu razboaiele dintre partide: “Se spune ca un politician bun este acela care inghite cate o broasca pe stomacul gol in fiecare zi. Asta e”, spune si ridica din umeri. “Chestiile astea oricum nu si le mai aminteste nimeni”, intareste si Romeo Raicu, pe un ton grav, “Sunt doar 2-3, care oricum nu mai merg la vot. Nu-si mai aminteste nimeni ca noi l-am dat pe Iliescu afara din partid”, spune el si fuge conspirativ, fara sa lamureasca daca faptul ca nimeni nu isi mai aminteste este sau nu un lucru bun, date fiind circumstantele.
Cu cateva minute inainte de ora sase, se precipita blitzurile fotografilor: vin Theodor Stolojan, premierul desemnat, Emil Boc presedintele PD-L, si Mircea Geoana presedintele PSD. Se semneaza in graba, cu o mare de vicepresedinti in spate. Se aplauda trist, si cei doi lideri isi scutura mainile grabit. Zambeste larg din spatele lui Geoana Marian Oprisan, care mai devreme luase toate camerele de televiziune la rand, sa spuna cat de fericit este ca se semneaza protocolul. La stanga lui, Valeriu Stoica isi mentine expresia incremenita si se fofileaza in momentul pozei “de familie”.
Geoana si Boc fac apel la Dumnezeu, ceea ce imi aminteste de un protocol de colaborare semnat intre PNL si PD-L la Buzau, care s-a incheiat si s-a rupt cu binecuvintare de la popa.
Liderii pleaca in graba, ca si cum ar fi rezolvat o datorie neplacuta, si nu fac nicio declaratie. Merg ca impinsi de la spate si Blaga si Mitrea si Stolojan si Geoana si Oprisan si Nechita. Se aude ca iar au intalnire pe seara. Adriean Videanu este placat de Ion Stan, fostul presedinte PSD al comisiei SIE, care ii multumeste aplecat de mijloc pentru ca a fost ajutat. Afacerile merg deci inainte.
Vicele PD-L Ioan Oltean fuge si el pe scari in sus, spre sala de grup a parlamentarilor democrat-liberali. Deputatul de Bistrita, vizat la presedintia Camerei Deputatilor, este unul dintre cei care au vorbit cu glas tare impotriva aliantei cu PSD: “Acum astea sunt chestiuni pe care le tin in sufletul meu”, spune Oltean.
Adevarul este ca niciunul dintre liderii PD-L sau PSD nu a explicat prea clar alegatorilor cum s-a nascut alianta cu partidul care pina mai ieri le era cel mai mare dusman. Mircea Geoana a remarcat totusi ca este un moment “istoric” in care cele doua partide colaboreaza dupa 20 de ani. In Romania ultimilor 20 de ani, nicio alianta sau coalitie nu a rezistat fara scandaluri, rupturi si tradari. Insa toate au pornit din mari promisiuni de iubire si legaminte de prietenie. Ramine de vazut daca concubinajul dintre PD-L si PSD, care a luat fiinta ieri din obligatie, sau cel putin asa ne-au sugerat Geoana si Boc, va sfarsi intr-o mare de iubire sau intr-o mare tradare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO