ZF 24

Liviu Voinea: Criza va dura pana la trei ani

29.03.2009, 15:18 40

Iesirea din criza nu se va produce deodata, ci ar putea dura pana la trei ani, a spus la Cluj, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, citat de Ziua de Cluj.

"Este o criza care ar fi aparut oricum, indiferent de ce s-ar fi intamplat pe plan extern. Nu e adevarat ca am luat imprumutul extern preventiv, ci avem o criza si am avut nevoie de finantare", considera Voinea.

Conform acestuia, una dintre cauzele crizei o reprezinta liberalizarea contului de capital, concretizata in intrari si iesiri necontrolate de capital strain.

"Aplicarea cotei unice de impozitare a stimulat consumul atunci cand nu trebuia stimulat. 82% din sumele disponibile prin aplicarea cotei unice s-a dus in consumul de bunuri curente, iar restul, in cele de folosinta indelungata. In loc sa economisească mai mult, la noi, cu cat lumea e mai bogata, cu atat mai mult se cheltuieste”, a specificat directorul GEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO