ZF 24

Marea miza a bugetului pe 2010: cota unica si impozitul pe profit sa ramana neschimbate

28.12.2009, 09:38 31

Guvernul estimeaza, ca si la inceputului lui 2009, ca va aveavenituri mai mari la bugetul de stat din TVA accize si impozit pevenit, iar daca aceste estimari nu vor fi realiste va fi nevoit samareasca una dintre cele doua taxe principale.

Din TVA, guvernul asteapta sa incaseze 35,5 miliarde lei,aproape la fel ca in acest an, estimand astfel un consum apropiatde cel inregistrat in 2009.

Este insa putin probabil ca nivelul consumului sa ramana similarsi, de asemenea, este foarte probabil ca o mare parte a consumuluisa se indrepte catre economia subterana, neplatitoare de TVA.

De asemenea, guvernul mizeaza pe o crestere a veniturilor dinaccize cu 25% fata de anul acesta, bazandu-se pe majorari alenivelului de accizare la tigarete, bauturi si combustibili, pietecare s-au dovedit destul de inelastice, adica al caror volum acontinuat sa creasca inca in ciuda majorarii preturilor. Si pecelelalte mari impozite guvernul estimeaza cresteri. La impozitulpe venit asteapta cresteri de 4%, ceea ce iar este greu desustinut, avand in vedere reducerea numarului de salariati dinsistemul de stat precum si micsorarile de salarii din sectorulprivat. La impozitul pe profit, estimat la 11,5 miliarde lei, unsemn de intrebare ar putea proveni din scaderea profiturilorbancilor, institutii care pana acum erau principaliicontributori.

La inceputul lui 2009, guvernul estima pentru acest an ocrestere a veniturilor la bugetul consolidat cu 19%, dar realitateaa aratat ca acestea au fost mai mici cu 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO