ZF 24

Martie, cea mai bună lună pentru creditul în lei din perioada de criză: finanţările au crescut cu 2 mld. lei

Martie, cea mai bună lună pentru creditul în lei din...

Autor: Ciprian Botea

29.04.2014, 00:00 39

Creditul în lei pentru populaţie şi firme a crescut cu 2 mld. lei în martie, aceasta fiind practic cea mai bună lună pentru finanţările în monedă locală de la începutul crizei încoace. Se conturează astfel tot mai vizibil trendul de înlocuire a creditelor în valută cu finanţări în lei, semnalat de bancheri încă de anul trecut.

Stocul creditelor în lei acordate de bănci companiilor şi clienţilor individuali a depăşit 88 miliarde de lei luna trecută, fiind cu 4,7% peste nivelul consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Doar faţă de luna februarie ritmul de creştere este de 2,3%, cel mai rapid avans lunar din decembrie 2008 încoace.

Martie a marcat totodată şi cel mai rapid ritm anual de creştere înregistrat din februarie 2013 încoace. Creditarea în valută a scăzut cu 8% an la an. Trendul de înlocuire a creditelor în valută cu împrumuturi în lei este vizibil mai ales în ceea ce priveşte finanţările acordate companiilor, care au început să prindă curaj şi să se împrumute în monedă locală după ce dobânzile au scăzut sub pragul de 10% pe an.

„Companiile sunt încurajate să treacă pe lei în principal datorită dobânzilor foarte bune. Dacă în urmă cu ceva timp dobânzile la lei erau duble faţă de cele la euro, acum o firmă se poate împrumuta mai ieftin în lei decât în valută“, spune Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului Alliace Finance.

Firmele aveau la sfârşitul lunii trecute finanţări în monedă locală de 52,7 miliarde de lei, cu 5,2% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea faţă de luna februarie este de 2,6%.

Creditele în lei contractate de firme s-a apropiat la o distanţă de echivalentul a 10 mld. lei de cele în valută, în condiţiile în care în urmă cu un an distanţa era aproape dublă. Creditul în valută acordat firmelor a scăzut cu peste 10% în ultimul an.

Bancherii confirmă că finanţările corporate reprezintă driverul creditării în acest moment, chiar dacă riscurile în acest sector au crescut în ultimii ani odată cu amploarea luată de fenomenul insolvenţei. Compa­niile în insolvenţă au restanţe la credite de peste 10 miliarde de lei, adică un sfert din totalul creditelor neperformante din portofoliile băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO