ZF 24

Ministerul Fondurilor UE devine cu adevărat responsabil de absorbţia fondurilor nerambursabile după ce preia POSDRU şi POSCCE

Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene: În acest an trebuie să finalizăm reforma sistemului, să scăpăm de reminiscenţele trecutului – problemele moş­te­nite din anii 2009-2011, iar beneficiarii să fie ajutaţi să-şi implementeze proiectele cât mai repede.

Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene: În acest an trebuie să finalizăm reforma sistemului, să scăpăm de reminiscenţele trecutului – problemele moş­te­nite din anii 2009-2011, iar beneficiarii să fie ajutaţi să-şi implementeze proiectele cât mai repede.

Autor: Adelina Mihai

27.02.2014, 19:39 791

La doi ani şi jumătate de la înfiinţare, Ministerul Fondurilor Europene începe să îşi intre cu adevărat în atribuţii: o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de guvern de miercuri aprobă transferul, de la 1 martie, a două programe operaţionale gestionate de ministerele Muncii şi al Economiei în subordinea Ministerului Fondurilor Europene.

Cu alte cuvinte, acest minister trece de la rolul de „observator“ la cel de „responsabil“ de absorbţia banilor europeni rămaşi disponibili din exerciţiul financiar 2007 – 2013. Ministrul Eugen Teodorovici preia atribuţiile de la ministrul interimar al economiei Constantin Niţă (POS CCE) şi de la Doina Pană, ministrul interimar al muncii (POSDRU).

Astfel, după şapte ani în care POSDRU (destinat dezvoltării resurselor umane) şi POS CCE (care finanţează proiecte pentru IMM-uri) au fost conduse de autorităţi de management cu deficienţe în funcţionare, aflate sub coordonarea unor ministere care au schimbat mulţi miniştri, de acum încolo ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici va fi principalul responsabil de gradul de absorbţie al acestora. „Este simplificată astfel structura institu­ţională, fapt care reprezintă un pas important pentru reformarea întregului sistem de implementare. Reamintesc că în acest an trebuie să finalizăm reforma sistemului, să scăpăm de reminiscenţele trecutului – problemele moş­te­nite din anii 2009-2011, iar beneficiarii să fie ajutaţi să-şi implementeze proiectele cât mai repede“, a spus Teodorovici.

POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), un program cu o valoare totală de 4,25 miliarde de euro, a fost gestionat din 2007 până în prezent de către o autoritate de management din subordinea Ministerului Muncii. De regulă, prin acest program s-au finanţat programe de training şi reconversie profesională pentru şomeri sau angajaţi, dar şi burse pentru doctoranzi.

POSDRU este unul dintre programele care au întâmpinat cele mai mari probleme, pentru că evaluările proiectelor s-au făcut greşit, iar statul român trebuie să plătească corecţii financiare de 25% din valoarea rambursărilor plătite de UE în 2012 către beneficari. La finele lunii ianuarie a acestui an, POSDRU avea o rată de absorbţie de 27%, cu rambursări totale de aproape 950 de milioane de euro în perioada 2007- 2013.

POS CCE (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice), care acordă finanţări pentru IMM-uri din producţie, cercetare-dezvoltare, IT sau energie, a funcţionat până în prezent sub coordonarea unei autorităţi din cadrul Ministerului Economiei. Deşi a fost un program aproape „personalizat“ pentru firmele private, a avut, în mod paradoxal, cea mai scăzută rată de absorbţie, de doar 17,5% până în ianuarie 2014, cu rambursări totale de 447 milioane de euro.

Ministerul Fondurilor Europene va prelua personalul celor două autorităţi de management, dar şi toate drepturile şi obligaţi­ile acestora, inclusiv litigiile aferente activităţii acestora. Ordonanţa mai prevede că în perioada 2014-2020, adică în următorul exerciţiu financiar, Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru Programul Operaţional Competitivitate (actualul POS CCE), Programul Operaţional Capital Uman (actualul POS DRU) şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.

România a atras, în perioada 2007- 2013, circa 5 miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că rata de absorbţie a fondurilor structurale a ajuns la 26% la finele lunii ianuarie. Totuşi, absorbţia începe să se îmbunătăţească, după ce Ministerul Fondurilor Europene a anunţat că în primele două luni ale acestui an Comisia Europeană a rambursat facturi cu o valoare totală de 1,2 milioane de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO