ZF 24

Ministrii de finante ai UE: masurile de relansare economica vor continua

16.03.2010, 16:28 20

Consiliul ministrilor de finante si ai economiei din tarileUniunii Europene (EcoFin) reunit astazi la Bruxelles a admis canici in 2011 economiile UE nu vor scapa de efectele crizei, dar cade vreme ce majoritatea tarilor cadrul Uniunii sunt supuseprocedurii de deficit excesiv, bugetul pe 2011 va trebui sa tinacont de constrangerile bugetare si economice ale fiecareitari.

"Ne-am pus de acord ca efectele crizei economice financiare sieconomice sunt inca puternice si ca exista dezechilibre macroimportante la nivelul tarilor din Uniunea Europeana care vortrebuie sa fie ajustate", a spus Oli Rehn, comisarul pentruprobleme economice si financiare din cadrul UE.

Mesajul EcoFin este ca masurile luate de catre state pentrurelansare economica, de atenuare ale efectelor crizei, pot ficontinuate, chiar daca anterior a existat ideea ca a venit timpulde a renunta la o parte dintre aceste masuri, pentru a nu impovarasi mai mult statele cu datorii provocate de deficite.

Spre exemplu, masurile temporare de sprijin pentru piata fortei demunca (cum este cazul somajului tehnic in Romania) vor trebui sainceapa sa fie retrase abia cand revenirea va fi "securizata". "Pebaza celor mai recente prognoze ale Comisiei privind crestereaeconomica, un benchmark (o borna - n.red) pentru a decide daca estesau nu cazul de retragere a acestor masuri ar putea fi mijloculanului 2010, luand in considerare intarzierea cu care piata munciireactioneaza la revenirea economica", a conchis reuniunea EcoFin deieri.

In ceea ce priveste pietele financiare, EcoFin considera ca existimbunatatri semnificative in functionarea acestora, dar sunt incasemne "de fragilitate" la bancile din UE. "Situasia creditului inUE este departe de normal", afirma EcoFin, care mai afirma caexista probleme in sectorul bancare care necesita restructurareadecvata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO