ZF 24

OTP Bank România a încheiat primele şase luni din 2023 cu un profit net consolidat de 183 milioane lei, faţă de pierderi de 14 milioane lei în perioada similară din 2022. Gyula Fatér, CEO: Performanţa din prima parte a anului marchează un nou prag important pentru noi, cel mai mare nivel al indicatorului de profit din istoria băncii

OTP Bank România a încheiat primele şase luni din 2023...

Autor: Roxana Rosu

10.08.2023, 17:00 189

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane lei în primul semestru al anului 2023, susţinut de o creştere a profitului operaţional şi costuri de risc de credit pozitive, în condiţiile în care banca a raportat pierderi de 14 milioane lei în perioada similară din 2022.

Profitul operaţional înregistrat în primele şase luni ale anului 2023 a fost de 120 milioane lei, în creştere cu 39% faţă de acelaşi interval al anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 39% faţă de anul trecut, iar comisioanele nete au crescut cu 16%.

Cheltuielile operaţionale s-au majorat cu 6%, cu o rată de creştere mai mică decât rata inflaţiei datorită avansului moderat al cheltuielilor administrative de 2%, în timp ce costurile cu amortizarea au scăzut cu 8%.

De asemenea, în al doilea trimestru al anului, cheltuielile operaţionale au scăzut în valoare nominală cu 18%, în mare parte datorită regularizării contribuţiei pentru garantarea depozitelor care a fost recunoscută integral în primul trimestru, pe baza rezultatelor preliminare. Apoi, în al doilea trimestru, o parte din această sumă a fost reversată, ceea ce a îmbunătăţit în general dinamica costurilor, se arată în comunicatul OTP Bank România.

„Performanţa din prima parte a anului marchează un nou prag important pentru noi, cel mai mare nivel al indicatorului de profit din istoria băncii, subliniind angajamentul nostru pentru progres, servicii optime pentru clienţi, şi pentru obiectivul local de afaceri. Am făcut paşi semnificativi în procesul local de consolidare, iar afacerile continuă pe traiectoria stabilită chiar şi în timpul potenţialului proces de vânzare recent demarat. Suntem încântaţi să raportăm rezultate excelente pentru principalele linii de afaceri şi indicatori financiari, un efort colectiv reflectat şi în premiul acordat de către Global Finance, care ne-a selectat recent drept cea mai bună bancă din România, având în vedere performanţa financiară excelentă a băncii şi dezvoltarea semnificativă în sectorul bancar românesc," a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 39%, ajungând la un total de 436 milioane lei, evoluţie susţinută mai ales de creşterea cu un punct procentual a marjei nete de dobândă.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în prima jumătate a anului; creşterea înregistrată în trimestrul doi comparativ cu primul trimestru din 2023 a fost de 1%. Acest lucru a fost determinat în mare parte de creşterea creditării Corporate, în timp ce volumul creditelor de Retail s-a redus.

Volumul depozitelor a crescut cu 1% comparativ cu primul trimestru al acestui an, după o creştere cu 3% a depozitelor din zona Corporate, în timp ce depozitele de Retail au rămas stabile. Comparând prima jumătate a anului 2023 cu acelaşi interval al anului trecut, depozitele au crescut cu 17%, determinate de un avans de 26% pe segmentul de Retail. Raportul net credite/depozite a scăzut la 115% (-22 pp).

Activele băncii au atins nivelul de 19,5 miliarde lei, în scădere cu 1% faţă de nivelul consemnat în luna iunie 2022.  

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,16% (+1,14 pp de la an la an),  impactată de diminuarea volumului de active ponderate la risc.

La nivelul grupului, OTP a înregistrat un profit consolidat ajustat de 284 miliarde HUF (3,6 mld.RON) în timp ce profitul consolidat a fost de 382 miliarde HUF (4,94 mld. RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (74 miliarde HUF/ 953 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (53 miliarde HUF/ 689 milioane RON), Slovenia (34 miliarde HUF/ 443 milioane RON), Rusia (33 miliarde HUF / 432 milioane RON), Ucraina (18 miliarde HUF/ 230 milioane RON), Croaţia (17 miliarde HUF/ 219 milioane RON), Serbia (14 miliarde HUF/ 184 milioane RON), Muntenegru (5 miliarde HUF/ 59 milioane RON), Albania (4 miliarde HUF/ 55 milioane RON) şi subsidiara din Moldova (4 miliarde HUF/ 53 milioane RON).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO