ZF 24

Panait: România face adopţii internaţionale. 54 de copii au fost adoptaţi de cetăţeni străini

Autor: Mediafax

17.06.2011, 16:35 112

Legislaţia românească, deşi restrictivă, nu interzice adopţiileinternaţionale, de la intrarea în vigoare a Legii 273/2005 fiindînfiaţi 54 de copii români de către cetăţeni străini, susţinesecretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), BogdanPanait.

Secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) adeclarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că deşiRomânia a fost de multe ori apostrofată pentru faptul că nuredeschide adopţia internaţională, aceasta nu este restricţionatătotal.

"Vreau să fac câteva precizări, pentru că aici trebuie înţelesfoarte bine: noi facem adopţii internaţionale. În momentul de faţă,ce înseamnă adopţia internaţională, înseamnă că unchiul, deexemplu, sau bunicul care stă în Franţa şi vrea să adopte nepotulde aici, care din diferite motive a intrat sub incidenţa adopţiei,poate s-o facă dar este adopţie internaţională. Se consideră astfelîntrucât copilul schimbă statul, cererea este făcută în statulrespectiv şi atunci sigur că, potrivit Convenţiei de la Haga, esteo adopţie internaţională. (...) Cetăţenii străini pot să adoptecopii dacă stau sau fac dovada că au locuit cinci ani pe teritoriulRomâniei. Este o altă lege care stabileşte criteriile pentruadopţia unui copil român de către cetăţeni străini (legeacetăţeniei - n.r.). Sunt 54 de cazuri din 2005 până în prezent", aexplicat Bogdan Panait.

Pe de altă parte, secretarul de stat admite că România este camsingura ţară din această zonă a Europei care nu liberalizeazăadopţiile internaţionale , spre deosebire de alte ţări, cum ar fispre exemplu Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia.

"Iarăşi un lucru care trebuie menţionat la noi este că s-afăcut, să zic, un mare abuz, pentru că în anii 2000 se făceau circa1.000 - 1.100 de adopţii naţionale şi 3.200 de adopţiiinternaţionale, ceea ce era total aberant. Ţările acestea, care facadopţii, fac de ordinul zecilor sau sutelor, deci foarte puţine pean, pentru că există nişte etape care, sigur, impun faptul că aceicopii trebuiau daţi la adopţia naţională şi numai atunci când nus-a putut să fie daţi în adopţie internaţională", a precizat şefulORA.

Secretarul de stat Bogdan Panait mai vorbeşte, în interviulacordat agenţiei MEDIAFAX, despre proiectul de modificare a Legiiadopţiei şi despre problemele din sistem care duc la un număr deadopţii mult prea mic comparativ cu numărul de copii din sistemulde protecţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO