ZF 24

Parteneriat surpriză: Gigantul german Volkswagen vrea să se alieze cu Huawei pentru a-şi spori influenţa în China, cea mai mare piaţă de vehicule electrice din lume

Parteneriat surpriză: Gigantul german Volkswagen vrea...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.05.2023, 13:16 214

Volkswagen a intrat în tratative pentru a implementa software-ul Huawei pe maşinile sale din China, în încercarea de a-şi spori influenţa pe cea mai mare piaţă de vehicule electrice din lume, scrie Financial Times.

Potrivit a trei persoane direct implicate în problemă, producătorul auto a negociat cu Huawei implementarea sofware-ului firmei pe vehiculele VW, în timp ce o altă persoană a declarat că firma germană a purtat discuţii similare cu alte grupuri chineze.

Propria operaţiune de software a VW, Cariad, a fost afectată de o serie de probleme de la crearea sa în 2020, aspect care au dus la întârzierea lansării unor noi vehicule electrice, cum ar fi Audi Q6 e-tron şi Porsche Macan.

Tulburările l-au determinat pe Oliver Blume, directorul general al VW, să îi demită luna aceasta pe aproape toţi directorii de top ai Cariad.

Grupul VW, care include mărci precum Audi şi Porsche, vinde în general mai multe maşini decât orice alt producător din China, dar pe piaţa vehiculelor electrice, marca germană se află pe locul nouă, în urma unor rivali precum Tesla şi BYD.

În încercarea de a câştiga teren pe piaţa EV din China, grupul german a stabilit recent o strategie nouă, anunţând în ultimii ani investiţii de miliarde de euro în domenii precum vehiculele autonome.

O mişcare a VW de a stabili legături mai strânse cu grupuri tehnologice chinezeşti, precum Huawei, ar intra în contrast cu eforturilor depuse de SUA şi Europa de a-şi reduce expunerea faţă de China.

Gigantul tehnologic a devenit un simbol al tensiunilor dintre SUA şi China de când Washingtonul a declarat că infrastructura de telecomunicaţii a Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

SUA a interzis accesul Huawei la tehnologia semiconductorilor şi a cerut licenţe speciale pentru grupurile americane care doresc să vândă componente către compania chineză.

O persoană familiarizată cu discuţiile dintre VW şi companiile chineze a declarat că negocierile reflectă „mărime problemei cu care grupul VW se confruntă".

O altă persoană a declarat că VW a fost, de asemenea, conştientă de faptul că un partener chinez de software ar putea atrage clienţii chinezi care se poziţionează „în favoarea furnizorilor locali, fiind obsedaţi de ideea autonomiei tehnologice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO