ZF 24

Pe ce au cheltuit românii anul trecut 136 de miliarde de lei

Pe ce au cheltuit românii anul trecut 136 de miliarde de...

Autor: Cristina Roşca

12.04.2014, 09:05 338

Românii şi-au împărţit anul trecut aproape egal cheltuielile pentru produse nealimentare, alimentare şi carburanţi, în condiţiile în care mâncarea a avut o pondere de 35%, iar carburanţii de 29%, o situaţie mult diferită faţă de cea întâlnită în Occident, unde cele două categorii ocupă o parte mai mică în bugetul consumatorilor.

În total, românii au cheltuit anul trecut 136 de miliarde de lei pe mâncare, mobilă, electrocasnice, haine, cosmetice sau carburanţi, cei mai mulţi bani (36,2% din total) mergând către produsele nealimentare. 

Structură de costuri este diferită în România faţă de statele Occidentale, deoarece acolo salariile sunt mult mai mari decât cele de pe piaţa locală, în timp ce preţurile sunt de multe ori similare. În acest context, cheltuielile cu mâncarea sau cu carburantul au o pondere mai mică în total în Occident.

„România şi Bulgaria sunt probabil singurele pieţe unde cheltuielile elementare (mâncarea şi carburantul – n.red.) au ponderi atât de mari în totalul bugetului de cumpărături.  Automobilul ne costă pe noi, românii, foarte mult, iar asta se vede în structura de cheltuieli”, spune analistul economic Aurelian Dochia.

La motorină, piaţa locală se află în primele zece state în funcţie de preţ, în compania „selectă“ a unor ţări precum Marea Britanie, Suedia sau Danemarca şi înaintea unor economii precum Germania sau Franţa. Deşi preţurile sunt comparabile, salariul mediu din România este de cinci-şase ori mai mic decât în Occident.

De altfel, şi la mâncare preţurile sunt de multe ori aliniate la cele din vest, salariile fiind cele care au rămas în urmă. Astfel, salariul mediu net din România îţi permite să cumperi 15 coşuri de alimente de bază într-o lună, pe când un polonez poate cumpăra 25, iar un german 50.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO