ZF 24

PIB-ul a crescut cu 2,2% în trim. I. Avansul a fost susţinut aproape integral de exporturi

PIB-ul a crescut cu 2,2% în trim. I. Avansul a fost...

Autor: Corina Mirea

05.06.2013, 20:39 699

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 2,2% în primele trei luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului 2012, cu 0,1% mai mult decât a anticipat Institutul Naţional de Statistică (INS) în luna mai.

O uşoară creştere (de 0,2%) faţă de previziunile anunţate prin datele „semnal“ ale INS există şi faţă de T4 al anului trecut, România înregistrând în primul trimestru al lui 2013 o creştere brută de 0,7%.

Creşterea economică pe care România a înregistrat-o în primele trei luni ale acestui an a fost influenţată în cea mai mare parte de exporturi, aşa cum arată şi INS, contribuţia netă a acestora fiind de Ă3% în această perioadă, pe fondul creşterii cererii pe piaţa externă pentru bunurile şi serviciile locale, dar şi pe fondul scăderii importurilor cu 1,7%.

„Structura PIB-ului din primul trimestru a fost destul de surprinzătoare. Creşterea a fost susţinută în totalitate de exporturi, în timp ce componenta internă a cererii a avut o contribuţie negativă“, a spus  Eugen Sinca, analist-şef în cadrul BCR.

Printre principalii factori pe care analiştii economici îi consideră a fi motorul care a pus în mişcare economia locală în T1 se numără industria, în special cea automotive, sau comerţul. De altfel, potrivit datelor de la INS, industria a avut o creştere de Ă0,7%, iar comerţul cu ridicata şi amănuntul o majorare de 2,6%. 

Deşi datele publicate de INS sunt încura­jatoare, există şi motive de îngrijorare, având în vedere că sectoare-cheie precum agricultura, care ar trebui să fie un pilon important al economiei locale, au înregistrat scăderi. Totuşi, până la finalul acestui an previziunile analiştilor se bazează pe o relansare a agriculturii, fapt ce ar duce la o creştere economică şi mai mare, spre 2% sau poate chiar aproape de cei 2,5% ţintiţi.

„Estimarea noastră de creştere economică pentru 2013 este de 1,8%, dar o producţie agricolă bună şi reluarea investiţiilor bazate pe fonduri europene pot impulsiona PIB-ul spre 2,5%. România poate rămâne în top 3 cele mai rapide economii din Uniunea Europeană în acest an, iar accelerarea creşterii economice şi stabilitatea internă pot determina investitorii străini să revină în România“, explică Sinca.

Având în vedere faptul că Uniunea Europeană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, rezultatele României în T1 reprezintă o „gură de oxigen“ pentru economia locală. Totuşi, analiştii atenţionează că o creştere economică bazată numai pe exporturi nu poate fi sustenabilă pe termen lung, luând în considerare faptul că cererea externă poate avea oscilaţii.

“Din păcate, exportul net a fost singura componentă care a contribuit pozitiv la activitatea economică, în timp ce consumul s-a întors la un trend negativ, iar formarea brută de capital fix (investiţii) a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv . Astfel, dinamica investiţiilor şi a consumului nu este încurajatoare din perspectiva activităţii economice, având în vedere că cererea externă s-ar putea dovedi a fi de scurtă durată. Ultimele date cu privire la comerţ indică faptul că după o creştere anuală surprinzătoare pentru primele trei luni ale lui 2013, cifrele legate de exporturi s-au întors la un trend negativ în luna martie”, precizează Florentina Cozmâncă, senior economist RBS Bank.

Analiştii RBS îşi menţin estimarea de creştere de 1,8% pentru anul acesta.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 06.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO