ZF 24

Politica fiscal-bugetara a programului de Guvernare

16.12.2008, 13:37 26

Programul de guvernare de 63 de pagini, elaborat de coalitia PDL-PSD, contine o serie de actiuni de politica fiscal-bugetara, printre acestea regasindu-se:

- Mentinerea cotei unice de 16% pentru impozitarea veniturilor si a profitului. Persoanele cu venituri mici vor beneficia de compensatii si deduceri fiscale.

- Eliminarea temporara a impozitului pe veniturile din dobanzile la depozitele bancare, inclusiv ale nerezidentilor in vederea stimularii economisirii.

- TVA redus la 5% pentru alimente de baza, fata de nivelul de 19% aplicat in prezent, concomitent cu cresterea TVA la produse de lux la 25%.

- Introducerea taxarii tranzacţiile imobiliare efectuate în scopuri comerciale de catre persoane fizice cu o cota de TVA de 19%

- Impozitarea cu 16% a castigurilor din tranzactiile imobiliare in scopuri comerciale si mentinerea actualului sistem de impozitare, cu cote cuprinse intre 1% si 3%, pentru tranzactiile imobiliare care nu au scop comercial.

- Majorarea impozitelor pe cladiri, automobile si ambarcatiuni cu motor peste limitele stabilite prin lege.

- Impozit unitar pe castigurile bursiere, care in prezent sunt taxate diferentiat in functie de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu, cu 1% (perioada mai mare de un an) si 14% (detinute mai putin de un an).

- Bugete multianuale.

- Inasprirea sanctiunilor pentru evaziune fiscala, diminuarea economiei "subterane" si cresterea eficacitatii administrarii fiscale prin cresterea gradului de colectare a veniturilor publice

- Promovarea parteneriatului public-privat in vederea realizarii proiectelor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO